Ruim half miljard voor mobiel datacom-netwerk

Politie, brandweer en ambulance slagvaardiger

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Het Rijk stelt de komende jaren in totaal 567 miljoen gulden beschikbaar om een landelijk mobiel datacommunicatie-netwerk in te richten voor politie, brandweer en ambulance. Het mobiele radionetwerk (C-2000) moet de genoemde diensten slagvaardiger en efficiënter maken: zowel bij afzonderlijke als gezamenlijke optredens.

Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het kabinet hiervoor diep in de buidel gaat tasten. Het aanleggen van digitale radioverbindingen maakt het mogelijk beter gebruik te maken van nieuwe communicatietechnieken. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) vindt dat de politie nu nog veel te weinig gebruik maakt van moderne informatietechnologie. Met de mobiele dataterminal kan een groot deel van de administratie op straat worden afgehandeld. Het aantal 'binnen-uren' is zo aanzienlijk terug te brengen. Het op grote schaal invoeren van nieuwe technologie is nog niet mogelijk. Zo is radioverkeer thans gebaseerd op analoge technologie. Voor mobiele terminals zijn digitale radioverbindingen vereist.
Het netwerk wordt gebaseerd op een open Europese standaard, gelet op internationale afspraken en de continuïteit van de voorzieningen. De haalbaarheidsstudies zijn inmiddels afgerond.
Het gaat om een zeer omvangrijk project waarvoor de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Volksgezondheid - Welzijn en Sport, en Financiën extra geld krijgen. Het project moet in de periode 1997 tot en met 2003 worden gerealiseerd.
Het functioneel programma van eisen is inmiddels gereed, het bestek wordt geschreven. Alvorens tot landelijke invoering over te gaan, zal in een proefregio worden getest of de gekozen apparatuur naar behoren functioneert. Vanaf 1999 zal worden begonnen met de landelijke verbreiding van dit netwerk. Het voornemen bestaat de inrichting en de instandhouding van het radionetwerk uit te besteden aan het Instituut informatie- en communicatietechnologie politie (ITO).

Bouw GMS

Naast dit project C-2000 wordt momenteel voortvarend gewerkt aan de bouw van een Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) dat geschikt is voor gebruik in alle meldkamers van brandweer, centrale posten ambulancevervoer en politie in Nederland. Hierdoor kan het gegevensbeheer en de informatie-uitwisseling tussen en binnen de meldkamers sterk worden vereenvoudigd.
Verdergaande samenwerking in wat voor vorm dan ook kan zo worden gerealiseerd. In mei 1997 zal het gebouwde systeem in vijf regio's worden beproefd. Nadat deze proeffase is afgerond, zal vanaf 1998 een landelijke verbreiding van het systeem plaatsvinden. GMS zal niet worden verplicht gesteld. Om het gebruik te stimuleren zal de GMS-software gratis ter beschikking worden gesteld. Het Rijk neemt 50 procent van de onderhoudskosten voor zijn rekening. De regio's moeten zelf de overige kosten - apparatuur en invoering - dragen. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van alle meldkamers te kennen gegeven het GMS-systeem daadwerkelijk te willen gebruiken. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.