Innovatiebeleid overheid laat veel te wensen over

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De overheid moet de bakens verzetten bij het innovatiebeleid. Met name de dienstensector verdient meer aandacht. Het accent moet komen te liggen op clusters van sterke bedrijven en kennisinstellingen. Een samenhangend wetenschaps-, technologie- en industriebeleid moet zich daarop richten.

Stimulering van de innovatie moet aansluiten bij bestaande sterktes in de economische structuur. Momenteel wordt alle voorrang gegeven aan sectoren en technologieën die veelbelovend lijken te zijn. Dit moet veranderen, aldus stelt de Sociaal-Economische Raad (Ser) in haar Advies sociaal-economisch beleid 1996-2000. De overheid moet het bedrijfsleven actief stimuleren tot vernieuwing.
Nog steeds wordt onvoldoende beseft dat de tijd dringt. De overheid zou ook excellente produktiebedrijven moeten selecteren. Aan de hand van hun ervaringen dient een 'stappenplan' te worden opgesteld waarmee bedrijven zelf hun situatie kunnen analyseren en een verbeteringsplan kunnen maken.

Goede richting

De Ser vindt verder dat de overheidsbijdrage in de financiering van 'bedrijfs-r&d' moet worden verhoogd tot het gemiddelde van de westerse landen die zijn aangesloten bij de Oeso. De verruiming van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (Wbso) waarbij ook de software-branche beter aan bod komt, is een stap in de goede richting.
Verder vindt de Ser dat bij stimuleringsmaatregelen grote ondernemingen minder achtergesteld moeten worden. De financiële steun moet ook bij voorkeur terechtkomen bij bedrijven die zelf ook voldoende inspanningen plegen. Te denken valt aan extra financiële inspanningen, rapportage over de benutting van de geldelijke steun, en overdracht van bepaalde kennis en ervaringen aan andere bedrijven. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-23T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.