Europese bedrijven maken ICT-oversteek

Dit artikel delen:

Europa voert een ICT-offensief in de Verenigde Staten. Europese technologie-bedrijven namen het afgelopen halfjaar 94 Amerikaanse IT-ondernemingen over, tegenover 70 in 1998 en 40 in 1997 in dezelfde periode.De waarde van deze transacties groeide in twee jaar tijd van 1,8 miljard naar 72,8 miljard dollar.

Dit beweert de investeringsbank Broadview International in zijn Technology M&A Report: First Half 1999.
 
Op het eigen continent was Europa het afgelopen halfjaar goed voor 1095 overeenkomsten, een groei van 23,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De totale waarde bedroeg 193,4 miljard dollar, een stijging van 338 procent. In Noord-Amerika werd in de eerste zes maanden van 1999 voor 351,4 miljard dollar geacquireerd. Dat is een stijging van bijna 47 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal overeenkomsten steeg van 1600 naar 1805.

Overzee

Volgens Broadview-topman Paul Deninger is het voor het eerst dat Europa - in navolging van de Verenigde Staten die al jaren op de Europese markt grasduint - zich overzee als overnemer manifesteert. Grote namen als Siemens, Alcatel, Philips, Nokia, General Electric Company, Ericsson en Vodafone waren goed voor meer dan de helft van de tien grootste ICT-deals uit de eerste helft van 1999. Europese bedrijven willen een voet aan Amerikaanse grond krijgen of zijn op zoek naar overnamekandidaten die veel kennis van internet hebben of een invulling vormen van de wereldwijde ambities. Bovendien zijn door een dip op de softwaremarkt in de VS bedrijven in waarde gedaald.
Uit het rapport blijkt verder dat elektronische handel wereldwijd steeds meer de drijvende kracht achter de overnames wordt. Broadview registreerde 447 fusies en overnames op het vlak van digitale media, een stijging van meer dan 200 procent in vergelijking met 1998. Hoewel de VS nog de boventoon voert, voorspelt Deninger dat ook in Europa binnen afzienbare tijd de eerste miljarden-overname van een internet-bedrijf een feit is.

KPMG-onderzoek

Vreemd genoeg maakt Broadview geen extra melding van de opvallende overname van Wang Global door Getronics (waarde 1,8 miljard dollar). Dat doet wel Kpmg Corporate Finance in zijn onderzoek naar grensoverschrijdende fusies en overnames in de gehele economie. Na de overname van ABI American Bankers Insurance door Fortis blijkt dit de grootste Nederlandse acquisitie van het afgelopen halfjaar te zijn geweest. Kpmg concludeert - in lijn van de Broadview-bevindingen - dat Amerikaanse bedrijven in trek waren bij Nederlandse ondernemingen: het aantal overnames steeg van 24 (14,5 miljard dollar) in de eerste helft van 1998 naar 42 (17,6 miljard dollar) in de afgelopen zes maanden.   RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.