Microsoft start beroepsprocedure

Aanvechten Europese antitrust-veroordeling kan jaren duren

Dit artikel delen:

Microsoft heeft de paperassen ingediend voor zijn beroep tegen de antitrust-veroordeling door de Europese Commissie. De Windows-producent legt zich, zoals eerder reeds aangegeven, niet neer bij de opgelegde aanpassingen voor zijn gedrag en producten.

Braziliaanse 'vrijspraak'
De overheid van Brazilië acht Microsoft niet schuldig aan antitrust-gedrag. Dit liet de regering van dat Zuid-Amerikaanse land vorige week weten. Daarmee sluit het een onderzoek van zes jaar af naar de bedrijfspraktijken van de Amerikaanse softwareproducent. Dit onderzoek kwam voort uit een aanklacht uit 1998 van de Braziliaanse applicatieleverancier Paiva Piovesan. Dat bedrijf maakt een boekhoudpakket en claimt dat Microsoft op oneerlijke wijze concurreert.
Overigens omarmt de regering van Brazilië sinds eind vorig jaar in toenemende mate Linux. Zo migreert het 300.000 overheidscomputers van Windows naar dat open source besturingssysteem. President Luiz da Silva heeft een actief open source-beleid voor de publieke sector in zijn land. Microsoft-directeur Brazilië Emilio Umeoka ontkent dat dit zijn bedrijf omzet kost. Hij stelt dat het land zichzelf hiermee een achterstand van zo'n tien jaar aandoet. "Dit is niet de manier om een ontwikkelbasis op te zetten die tot export kan leiden; er zijn immers geen inkomsten uit iets dat gratis is", meent de topman.
"Het besluit van de EC ondermijnt de innovatie van succesvolle bedrijven en legt forse nieuwe verplichtingen op. Wij menen dat in deze zaak de belangen van consumenten en andere Europese bedrijven voorop zouden moeten staan", zegt jurist Horacio Gutierrez van Microsoft. Het bedrijf baseert zijn beroep vooral op de notie dat overheden zich niet moeten bemoeien met dagelijkse bedrijfsvoering en productontwikkeling.
Het concern verzoekt in zijn beroep de rechter ook de strafmaatregelen van de EC op te schorten tot het hoger beroep voor de rechtbank komt. Volgens het oorspronkelijke oordeel had Microsoft tot eind deze maand om een Windows-variant zonder meegeleverde Media Player aan te bieden. De behandeling door het Hof van Eerste Instantie kan echter wel vier jaar in beslag nemen. Daarna de kan de zaak nog in beroep naar het Europese Hof van Justitie, wat de hoogste gerechtelijke instantie is.
Eurocommissaris Mario Monti verklaart zeker te zijn van de Europese zaak. Hij benadrukt dat de veroordeling unaniem door de EC is aangenomen. Monti voorziet dan ook geen afloop zoals die in de langlopende Amerikaanse antitrustzaak, waar Microsoft er uiteindelijk relatief licht af is gekomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.