Rotterdam legt zelf 'laatste kilometer' glasvezel

Lloydkwartier en Nesselande moeten trendy visitekaartjes worden

Dit artikel delen:

De Rotterdamse gemeenteraad heeft 4,5 miljoen euro gereserveerd om de aanleg van glasvezel naar ieder adres in Rotterdam te starten. Hightech-bedrijven en vermogende burgers lijken in eerste instantie de doelgroep, maar ook minder draagkrachtige Rotterdammers moeten toegang krijgen. Daarvoor is een verkenningsonderzoek gestart.

De woon- en werkgebieden Lloydkwartier en Nesselande (een nieuw te ontwikkelen oude havenwijk en een vinexlocatie in wording) moeten de nieuwe trendy visitekaartjes worden van de gemeente Rotterdam. Daarom heeft de gemeente juist deze locaties uitverkoren als pilotgebieden voor de plannen om ieder adres in Rotterdam op een glasvezelnetwerk aan te sluiten.
Voor de aanleg van een fijnmazige glasvezelinfrastructuur in deze proefgebieden stelt de gemeente ongeveer 4,5 miljoen euro beschikbaar. In augustus moeten de eerste buizen met 'dark fiber' de grond in gaan. De uitbesteding is nog in voorbereiding.

Kluwen van verbindingen

De plannen van de gemeente reiken verder. In de stad is zo'n duizend kilometer geul gegraven. Daarin liggen gemiddeld tien buizen met glasvezel. Dit kluwen van breedbandverbindingen is op het hoogtepunt van de dotcomhype aangelegd door verschillende marktpartijen die, ongehinderd door financiële beperkingen, onafhankelijk van elkaar de grond openbraken voor het aanleggen van een eigen ict-snelweg. Door het uiteenspatten van de dotcom-ballon liggen veel van deze verbindingen nu vruchteloos onder de grond. Eigenaren zijn failliet of hebben geen geld voor verdere investeringen, zoals het aanleggen van een 'laatste kilometer' naar burgers en het mkb. Alleen de grootzakelijke markt, met bedrijven als Nationale Nederlanden en Unilever, gebruikt dit uitgebreide netwerk.
De gemeente Rotterdam stelt dat een fijnmazige breedbandverbinding over de gehele stad, in de vorm van glasvezel, voor een nieuwe 'boom' kan zorgen op de lokale ict-markt. Omdat investeerders het laten afweten heeft de gemeente het initiatief genomen om die 'laatste kilometer' zelf aan te leggen. Als nu een markt van consumenten en dienstenverleners ontstaat, kan de gemeente de investeringen in de infrastructuur, door verhuur van verbindingen, op termijn terugverdienen. De inkomsten uit de pilotgebieden wil de gemeente weer investeren in nieuw te ontsluiten gebieden. Ramingen stellen dat de aanleg van glasvezel naar ieder adres in Rotterdam zo'n tweehonderd miljoen euro kost.

Marktconforme tarieven

Of die levendige markt ook ontstaat hangt sterk af van de interesse van de 'gewone Rotterdammer'. Volgens het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam, dat zich namens de gemeente met de uitvoering bezighoudt, wil de gemeente marktconforme tarieven vragen voor het gebruik. Afgaande op het huidige adsl-tarief is de consument zo'n vijftig euro per maand kwijt voor een symmetrische aansluiting van meer dan 10 Mbps. Hij krijgt hiervoor internet en andere nog te definiëren diensten.
Paul van Aalst, projectleider telecom-infrastructuur van het OBR, ontkent dat de plannen bedoeld zijn voor het aantrekken van kapitaalkrachtige bewoners en hightech bedrijven, een wens die de gemeente Rotterdam al vaker heeft geuit. "Het streven is iedere bewoner uiteindelijk te bereiken."
 
Maurice Blessing

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De Rotterdamse gemeenteraad heeft 4,5 miljoen euro gereserveerd om de aanleg van glasvezel naar ieder adres in Rotterdam te starten.


We leven in 2009 en tot op heden niet door heel Rotterdam glasvezel.

Wat is er met dat geld gebeurd???


Glasvezel in heel Rotterdam, forget about it !!!

Om ieder adres in Rotterdam op een
glasvezelnetwerk aan te sluiten.

Inderdaad dit is idioot maar duidelijk een fout
in het systeem. Was het maar waar dat iedere
Rotterdammer glasvezel kan ontvangen in zijn
eigen buurt. Of in de toekomst dit misschien
wel mogelijk wordt, is nog even afwachten.

In 2009 heb ik zelf navraag gedaan bij de gemeente over dit project. Ik kan u melden dat het een streven blijft van de gemeente Rotterdam om zo snel mogelijk alle bewoners en bedrijven te voorzien van een glasvezelverbinding. Helaas zijn de beschikbare gelden om dit te realiseren zeer beperkt en is de gemeente afhankelijk van commerciële marktpartijen om dit te realiseren. Hier zijn wij regelmatig mee in gesprek, echter keer op keer krijgen wij te horen dat Rotterdam vooralsnog geen prioriteit heeft. In die zin ben ik het niet met uw stelling eens dat de gemeente Rotterdam en het beleid bepalend is voor de aanbiedende partijen.
Nogmaals kan ik u melden dat vanuit de gemeente er alles aan gedaan wordt om alle bewoners aan te sluiten op glasvezel en streven wij ernaar dat iedereen mee kan lopen met de nieuwse ontwikkelingen.
Tevens wil ik u informeren dat intwikkelingen maken gemaakt worden via www.glasvezelrotterdam.nl.

Zo zitten we in 2011 en is er nog weinig veranderd. Rotterdam de stad die durft! blablabla

Schandelijk dat de gemeente Rotterdam als ict-bedrijf optreedt en oneigenlijke concurrentie vormt met commerciele partijen. Het doel en de business case is volledig onduidelijk en dat voor een belastinginnende gemeente! Vraag is wanneer dit wordt teruggefloten door een rechter.

Het is nu anno 2013 en? Nou inmiddels is bij elke Rotterdammer zeker al een paar keer de straat opengetrokken voor van alles en nog wat, maar glasvezel? Ammehoela! Je zou toch zegge, als je toch bezig bent...!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-24T00:00:00.000Z Maurice Blessing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.