Europese lidstaten laks met privacy-richtlijn

Dit artikel delen:

Na vragen uit het europees parlement heeft de Europese Commissie toegegeven dat de lidstaten laks zijn in het naleven van de privacy-richtlijnen voor Internetgebruikers. Europees commissaris Erkki Liikanen (ondernemingsbeleid en informatiemaatschappij) noemt naleving van de regels die zijn opgesteld voor de bescherming van gegevens door softwarefabrikanten 'niet volkomen bevredigend'.

Hij geeft ook toe dat verwerking van de richtlijnen van de Europese Commissie, over gegevensbescherming in de nationale wetgeving van de lidstaten, traag verloopt. Waarschijnlijk zal de Europese Commissie binnenkort met voorstellen komen om de zogeheten dataprotectierichtlijn flink aan te scherpen.
De vragen zijn gesteld door Europarlementariër Wim van Velzen (CDA), naar aanleiding van een hoorzitting over het Echelon-afluisterproject. In het kader van Echelon luisteren de Verenigde Staten wereldwijd telefoon-, fax-, mobiel telefoon- en e-mailverkeer af. Vooral e-mail-software en browsers blijken nog vele gaten te vertonen waardoor authoriteiten mee kunnen kijken met de communicatiestromen van gebruikers. Ook kunnen speciale sleutels worden ingebouwd in software om het gebruik van een computer te volgen. Uit het antwoord van de commissie blijkt tevens dat sommige, niet met name genoemde, Europese landen bewust de privacy-bepalingen naast zich neer leggen om zelf e-mailverkeer af te luisteren.  MH

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven