Tweedehands PC's fiscaal aftrekbaar

Niet aftrekbaar drempelbedrag bedraagt 800 gulden per jaar

Dit artikel delen:

Ook tweedehands PC's zijn voortaan voor de inkomstenbelasting aftrekbaar. Tot nog toe werd hierover in de wet met geen woord gerept. Maar staatssecretaris dr. W. Vermeend (Financiën) heeft deze leemte opgevuld. Voorheen bepaalde de belastinginspecteur of de aftrek van een tweedehands PC was toegestaan.

De regeling die voor nieuwe PC's geldt, is nu ook van kracht geworden voor tweedehands apparatuur. Overigens wordt met de PC steeds bedoeld de personal computer, inclusief toebehoren en randapparatuur. Een voordelig aangeschaft tweedehands printertje of een modem valt dus ook onder de regeling.
Uit het Infobulletin van de Belastingdienst waarin het besluit van Vermeend gepubliceerd staat, blijkt dat de afschrijvingstermijn bij een vrijwel nieuwe PC drie jaar is. Is de PC bij aanschaf ten minste één jaar oud, dan kan evenwel van een afschrijvingstermijn van twee jaar worden uitgegaan. Belastingadviseurs raadden overigens het afgelopen jaar al aan in dit geval niet de volle drie jaarlijkse termijnen te hanteren, maar een kortere afschrijvingsperiode. De meeste inspecteurs deden daar niet moeilijk over.
Wie een nieuw aangeschafte PC voor zakelijke doeleinden gebruikt, moet de afschrijvingstermijn op drie jaar stellen en een restwaarde van 10 procent hanteren. Volgens de nieuwe Elsevier Belastingalmanak bestaat er echter rechtspraak waarin de restwaarde wordt verwaarloosd. Bij thuisgebruik geldt een niet aftrekbaar drempelbedrag van 800 gulden per jaar. Of iemand de PC nu wel of niet voor privé-doeleinden gebruikt, de fiscus gaat ervan uit dat de thuisgebruiker dit af en toe wel doet.

Buitengewone lasten

Bij een PC met een aanschafprijs tot 7000 gulden maakt de fiscus het de belastingplichtige niet al te moeilijk. Dan behoeft niet het zogenoemde omvangscriterium te worden toegepast. Bij een aankoopprijs van boven de 7000 gulden dient dit wel te gebeuren.
De belastingplichtige moet dan nagaan of diens kosten hoger zijn dan het kostenbedrag van vergelijkbare personen die dezelfde werkzaamheden verrichten. Daarbij worden meegeteld de kosten die de werkgever heeft vergoed of die deze rechtstreeks voor eigen rekening nam. Voorzover iemands kosten hoger zijn dan hetgeen gebruikelijk is, zijn zij niet aftrekbaar. Bij aanschaf van dure computerapparatuur heeft het dus zin bij collega's te rade te gaan hoeveel zij kunnen aftrekken.
Behalve als aftrekbare kosten kan de PC ook voor buitengewone lasten in aanmerking komen. De fiscus zal de aftrek alleen toestaan voorzover de PC voor studiedoelen wordt gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-16T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.