Gemnet sleept Gemweb voor rechter

Initiatief zou inbreuk maken op handelsmerk

Dit artikel delen:

Gemnet, dochteronderneming van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Bank Nederlandse Gemeenten, daagt Gemweb voor de rechter.

In een kort geding op 4 mei aanstaande eist Gemnet dat de stichting Gemweb het gebruik van het woord Gemweb (inclusief de domeinnaam http://www.gemweb.nl) onmiddellijk staakt of de naam veranderd tegen een dwangsom van 10.000 gulden per overtreding. De beheerorganisatie van het netwerk voor gemeenten vindt dat het pas opgerichte Gemweb inbreuk maakt op haar handelsmerk. De stichting Gemweb is een gezamenlijk initiatief van de 25 grootste gemeenten en wil via een website gemeentelijke ervaringen en deskundigheid op het gebied van Internet-toepassingen uitwisselen.

Vanaf het begin

Volgens het weekblad Binnenlands Bestuur dreigde Gemnet vanaf het begin af aan al met gerechtelijke stappen tegen de initiatiefnemers. John Heins (gemeente Almere), bestuurslid communicatie en marketing, bevestigt dit. "Wij willen samenwerken met allerlei marktpartijen, waaronder Gemnet. Ik had eigenlijk verwacht dat dit bedrijf onze plannen zou omarmen, in plaats van ons gelijk weg te willen procederen. Zeker gezien het feit dat de VNG voor 50 procent aandeelhouder is en er in overheidsland een grote kennisachterstand bestaat over hoe je websites moet opzetten. Dat onderwerp is jaren blijven liggen en dat hebben wij nu in onze vrije tijd opgepakt."
Gemweb heeft er niet voor gekozen om als onderdeel van Gemnet te willen functioneren. Volgens Heins willen de initiatiefnemers met allerlei marktpartijen samenwerken, waaronder Gemnet. "Een stichting is hiervoor een handige organisatievorm". Tevens wijst hij erop dat beide organisaties veel van elkaar verschillen. "Gemnet concentreert zich op het beheer van een gesloten netwerk, terwijl Gemweb een open website is zonder winstoogmerk. Doelstelling is kennisvermeerdering voor iedere geïnteresseerde."

Verwarring

Volgens E.J. Louwers van het Rotterdamse advocatenkantoor Van Wijmen Nouwen, die de dagvaarding namens Gemnet heeft opgesteld, heerst er in de buitenwereld grote verwarring, omdat de namen zo op elkaar lijken. "Dat blijkt uit de vele telefoontjes die Gemnet heeft gekregen en uit een aantal perspublicaties." Louwers noemt artikelen in het tijdschrift Communicatie en IT-vakblad Automatisering Gids, waarin als website van Gemweb de naam http://www.gemnet.nl staat vermeld. Hij meent dat daardoor de onderscheidende en wervende kracht van het merk en de handelsnaam worden aangetast. Louwens spoort Gemweb aan een advocaat in de arm te nemen; de stichting zegt er echter geen geld voor te hebben en hoopt nog in een bemiddelend gesprek een kort geding te kunnen voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.