Digital Port Rotterdam wil brug slaan tussen mkb en ict-sector

Innoveren in drie stappen

Dit artikel delen:

De Rotterdamse Kamer van Koophandel bestond vorig jaar tweehonderd jaar en wilde de ondernemers in de regio een blijvend cadeau geven. In samenwerking met de gemeente Rotterdam (divisie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) werd de stichting Digital Port Rotterdam opgericht, een ict-informatiecentrum voor mkb-ondernemingen met meer dan tien werknemers. Op 21 april opent Digital Port zijn deuren in het WTC in Rotterdam.

  
Jan Pons: "We praten niet over erp, maar over een week eerder uw geld."
Directeur Jan Pons: "Wij gaan ondernemers informeren, en helpen om knelpunten in hun bedrijfsvoering helder te krijgen en daar ict-oplossingen voor aan te dragen. Onze primaire doelgroepen zijn de mkb-ondernemingen met minimaal tien medewerkers, omdat zij behoefte hebben aan innovatievermogen, concurrentiekrachtverbetering en de regionale en landelijke economie stimuleren. Als er behoefte is om ondernemers, zoals de plaatselijke slager te helpen, zullen we dat niet laten, maar daar ligt niet onze prioriteit. Het is waarschijnlijker dat we dan de branchevereniging voor slagers uitnodigen."
"Binnen Digital Port Rotterdam kijken we vooral naar de impact die verschillende wetgeving op ondernemingen heeft. Ook nieuwe technologie kan daaronder vallen. Als straks bijvoorbeeld rfid ('radio frequency identification', de opvolger van barcode-scanning) zijn intrede doet, moet een ondernemer weten wat dat met zijn bedrijf en processen doet. Daarnaast kunnen we ook kijken naar ondernemers op een bedrijventerrein, die dus een lokale binding hebben met elkaar. Misschien zijn daar mogelijkheden voor een draadloos internet."

Innovatievermogen

"Het innovatievermogen van het mkb is een knelpunt waar de overheid en de ondernemers zelf ook naar kijken. Als samenleving en bedrijfsleven kijken we continu hoe we dingen beter kunnen doen. Als dat innovatie is, leveren we met Digital Port Rotterdam een belangrijke bijdrage op het gebied van ict. Productinnovatie ligt weer buiten ons bereik."

Duidelijke taal
Jan Pons: "Het artikel 'Duidelijke taal' dat onlangs in Computable verscheen (27 februari 2004) is ons uit het hart gegrepen. Het is bij ons ten strengste verboden afkortingen of ict-termen te gebruiken die we niet snappen of die anderen misschien niet snappen. Dus e-procurement is een verboden woord. We hebben het over 10 procent besparen op inkoop. We praten niet over e-learning, maar over effectief je personeel opleiden. Niet over erp, maar over een week eerder uw geld. Dat zijn de dingen waar het om gaat. Wij zijn er ongelofelijk kien op om zaken heel helder te maken voor de ondernemer door ze direct te vertalen naar wat hij begrijpt. Minder kosten, meer omzet."
"Bij Digital Port Rotterdam proberen we samen met ondernemers in drie stappen tot een concreet resultaat te komen. We hebben een aantal ruimtes ingericht, waarvan er een aantal uitkijkt op de Beurstraverse (de koopgoot). Zo willen we direct voeling met het mkb houden, omdat daar natuurlijk allemaal winkeliers en bedrijven zitten. We starten de informatiebijeenkomst in de Leen Vente-zaal, waar we met de ondernemer een beeld van zijn bedrijf schetsen. In eerste instantie heette die zaal de Arena, maar omdat we hier in Rotterdam zitten, vonden we dat toch niet zo'n goed gekozen naam", lacht Pons. "En we vonden het flauw om hem daarom maar de Kuip te noemen, dus hebben we de zaal vernoemd naar de eerste voetballer die in de Kuip scoorde, Leen Vente. De volgende stap vindt plaats in de Eniac-zaal. Daar kunnen we met de groep ondernemers een brainstorm-sessie houden. De resultaten worden gegroepeerd, gesegmenteerd en geprioriteerd om uiteindelijk tot een aantal belangrijke elementen te komen voor die groep. In de laatste stap moet de ondernemer op individuele basis en onder onze leiding komen tot een concrete invulling. Dat kan een plan van aanpak zijn of een rendements-berekening. In elk van de drie stappen zijn divergentie- en convergentiestappen ingebouwd. We bekijken op een breed niveau wat belangrijk is en vervolgens wat voor die ondernemer belangrijk is. Na afloop van de drie stappen zijn er voor de ondernemer weer drie mogelijkheden. Hij kan naar Syntens voor verdere individuele begeleiding (programma Nederland gaat Digitaal - red.). Daarnaast kan hij in contact worden gebracht met partijen die participeren in Digital Port en die producten of diensten leveren die aansluiten op zijn behoeften. Hierbij valt te denken aan partijen als Sogeti, Cap Gemini Ernst & Young of Siemens. Tot slot kan hij verder worden geholpen door de lectoraten van de hogescholen hier in Rotterdam. Natuurlijk staat het de ondernemer vrij om zelf verder te kijken in de markt."

Resultaten meten

"De horizon van het project is vooralsnog beperkt tot drie jaar. Na die periode kijken we wat wij en onze bezoekers ervan geleerd hebben, en in welke vorm we verder kunnen. Op dit moment zijn we met de Erasmus Universiteit een soort 'thermometer' aan het ontwikkelen waarmee we een nulmeting kunnen doen en waarmee we gedurende de drie jaar de voortgang van de ondernemers bij kunnen houden."
"Op dit moment zitten we eigenlijk op drie locaties, maar ik sluit niet uit dat we ook landelijk gaan. Er bestaat nu een nauwe samenwerking met Mediaplaza in Utrecht, waarmee we mensen en kennis uitwisselen. Dat is ook het geval met de Open Universiteit in Heerlen, waar de 'learning experience' gevestigd is; vergelijkbaar met wat Mediaplaza en wij doen, maar niet puur gericht op ict."
"Wij willen de visie van het mkb op ict veranderen. In de recente ict-historie heeft de sector het zelf een beetje verknald. In het automatiseringstraject werden zaken vaak mooier voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid waren, waardoor bij de ondernemer verwachtingen werden gewekt die niet waargemaakt konden worden. Daardoor ontstond teleurstelling en verdween het vertrouwen in de ict-sector. Dat veranderen we niet in een jaar. Wel willen we proberen om de angst en het wantrouwen van het mkb weg te nemen. Als een ondernemer weet wat hij wil en nodig heeft, en dat kan overbrengen aan een leverancier, is het risico dat de verwachtingen ver uit elkaar liggen kleiner en kan het vertrouwen weer groeien."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-02T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.