BiZa blijft bij renovatie bestaand salarissysteem

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Het overheidsapparaat zou geld kunnen besparen, wanneer minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken alsnog kiest voor een salarissysteem dat aansluit bij dat van het ministerie van Defensie (zie Computable week 6 pagina 1). Uit het antwoord op vragen die de Tweede Kamerfractie van de RPF hierover heeft gesteld, blijkt dat de VVD-minister daartoe voorlopig zeker niet bereid is.

De RPF betreurt het dat Binnenlandse Zaken blijft vasthouden aan renovatie van het bestaande IPA-salarissysteem. Volgens kamerlid Stellingwerf kijkt BiZa alleen maar naar wat voor haar zelf de voordeligste oplossing is. Hij vindt dat het departement daarbij wel erg kortzichtig te werk gaat. Beter was het geweest de totale kosten van de rijksoverheid in ogenschouw te nemen en dan de goedkoopste oplossing te kiezen. Wanneer de totale kosten van exploitatie en onderhoud worden meegeteld, dan ontstaat een heel ander kostenplaatje. Het ministerie van Defensie heeft de collega's van Binnenlandse Zaken daar wel op gewezen, maar deze hielden duidelijk de boot af. Volgens Stellingwerf verliep het overleg hierover moeizaam. Hij vindt dat juist Binnenlandse Zaken als coördinerend ministerie op automatiseringsgebied het goede voorbeeld had moeten geven.

Tweede ronde

Vandaar dat het confessionele kamerlid over deze kwestie enkele pittige aanvullende vragen op minister Dijkstal heeft afgevuurd. Hij hoopt dat de bewindsman zo verstandig is de zaak weer in heroverweging te nemen. Stellingwerf vindt het verkeerd dat Dijkstal al in een vroeg stadium het advies van een extern bureau heeft opgevolgd om het huidige IPA-systeem te renoveren. De gemiddelde kosten per te verwerken salaris zijn dan bijna 50 procent lager dan de huidige kosten.
Vergeleken met de offerte die de bouwer van het Nieuw Salarissysteem voor de Krijgsmacht (NSK) heeft ingediend, is renovatie van het IPA-systeem ruim 15 procent goedkoper. Een belangrijke factor vormen de conversiekosten. De bij het IPA-systeem aangesloten organisaties zouden vrij hoge conversiekosten moeten maken in geval een ander salarissysteem zou worden ingevoerd.
CMG heeft als bouwer van het NSK-systeem (duur), wel aangeboden voor Binnenlands Zaken eenzelfde soort oplossing aan te dragen. Stellingwerf wil echter graag van minister Dijkstal horen hoe groot het prijsverschil is als ook de kosten van exploitatie en onderhoud worden meegerekend. Het kamerlid hoopt dat zijn schriftelijke vragen snel worden beantwoord. De procedure tot aanbesteding verkeert namelijk in de eindfase. Nog deze maand komen de 44 overheidsorganisaties die deelnemen aan het samenwerkingsverband IPA-systemen, bijeen om de gunning te bespreken en de leverancier te kiezen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.