CSC aast op Roccade voor Europese expansie

Intentieverklaring dilemma voor overheid

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - Computer Sciences Corporation (CSC) aast op de Roccade Informatie Groep. De Amerikaanse computer-dienstverlener is bereid diep in de buidel te tasten voor de winstgevende overheidsdochter. De actie van CSC kan verregaande gevolgen hebben voor Getronics, dat bij privatisering van Roccade door de overheid al was aangewezen als belangrijkste overnamekandidaat.

CSC heeft veel geld over voor Roccade, omdat deze groep precies de omvang heeft die de Amerikanen ideaal achten om als springplank te dienen voor de verdere expansie in Europa. Behalve in Engeland waar CSC omvangrijke contracten heeft met British Aerospace, Ford, Polaroid, Guinness, Lucas Industries en ICI, waren de Europese activiteiten van CSC tot voor kort wat achtergebleven. Zeer recent is de acquisitie van Ploenzke, met 1400 medewerkers Duitslands grootste onafhankelijke leverancier van computerservices. Verder is CSC in Denemarken in de slag met IBM over de overname van een groot overheidsbedrijf met 850 medewerkers, dat lijkt op het voormalige Rijks Computercentrum. Maar CSC is er in de 25 jaar van haar bestaan nooit in geslaagd in Nederland echt door te breken. Vooral de outsourcing-activiteiten bleven achter. Wel werd in november 1993 de Nederlandse computerservices divisie van Raet overgenomen.
Om in Europa echt een leidende partij te worden is overname van een nog grotere onderneming nodig. BSO/Origin had dat kunnen zijn, maar Philips wil het meerderheidsbelang in het nieuwe Origin voorlopig graag nog vasthouden. Als een van de weinige kandidaten in Nederland blijft Roccade over, temeer daar deze onderneming over een groot rekencentrum beschikt.

Aantrekkelijk

Volgens CSC-directeur Ton aan de Stegge moet het voor Roccade aantrekkelijk zijn om onderdeel te worden van het internationale netwerk dat CSC heeft opgebouwd. CSC heeft 575 kantoren met meer dan 34.000 merendeels hooggekwalificeerde medewerkers. Over een jaar of vier zal de markt van IT-dienstverlening worden gedomineerd door internationale ondernemingen, meent Aan de Stegge. Uitsluitend door deel uit te maken van internationale netwerken kan over de juiste expertise worden beschikt. "Het gaat om toegevoegde waarde."
"Deze extra kennis kan alleen worden aangeboord, als mensen van dezelfde organisatie elders een soortgelijk probleem hebben opgelost." Hij noemt als voorbeeld een telecommunicatiebedrijf, dat zich door klantenservice wil onderscheiden. "Als je eerder zo'n bedrijf in een ander land hebt geadviseerd, ken je de valkuilen. Dan weet je al hoe zoiets moet worden aangepakt. Tegen een internationaal werkende adviesorganisatie die overal ter wereld ervaring heeft met het verbeteren van bedrijfsprocessen en -resultaten, kan een uitsluitend in Nederland opererende aanbieder van IT-dienstverlening moeilijk op."
Aan de Stegge durft zelfs de stelling aan dat ondernemingen die voornamelijk capaciteit leveren op den duur geen bestaansrecht hebben, als ze zelfstandig blijven.

Reputatie

Dat CSC zo'n grote voorkeur heeft voor een overname in Nederland, laat zich verklaren uit de goede reputatie die Nederlanders in het buitenland hebben. Nederlandse automatiseerders staan bekend als flexibel. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op Nederlanders om te participeren in internationale projecten. Verder staat Roccade bekend als een goede, winstgevende onderneming die technisch uitstekende kwaliteit levert. In een aantal marktsegmenten zoals de overheid heeft men een goede penetratie.
Mocht het CSC lukken Roccade over te nemen dan kan dit voormalige staatsbedrijf de kern worden van CSC in continentaal-Europa. Roccade kan een leidinggevende rol krijgen. Strategisch passen beide organisaties uitstekend bij elkaar, aldus Aan de Stegge. De Roccade-medewerkers kunnen meeprofiteren van de agressieve groei die CSC nastreeft. CSC beseft dat haar hoge ambities alleen zijn te realiseren door met name de toppers in een bepaald vakgebied heel goed te betalen. "Het in elkaar schuiven van arbeidsvoorwaarden zal geen enkel probleem vormen," aldus Aan de Stegge. Ook CSC is bereid een garantie voor de werkgelegenheid te geven. "En zelfs meer dan dat, want een uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen ligt in de verwachting", stelt de vice president van CSC wijzend op de enorme ambities die zijn onderneming heeft voor Europa.
CSC had het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart 1995, een omzet van ruim 4,2 miljard dollar. CSC is groot geworden door opdrachten van de Nasa en andere Amerikaanse overheidsinstanties. CSC telt in Europa ruim 6500 medewerkers waarvan ruim 250 in Nederland. Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse CSC-organisatie is Management Consultancy. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.