Kamer niet tevreden met Internet-aanpak

Dit artikel delen:

Minister Wijers (Economische Zaken) verzet zich tegen de kritiek dat het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen nauwelijks van de grond komt. Hij verwijt de Tweede Kamer negativisme.

Dit bleek vorige week donderdag tijdens een openbaar overleg met de Tweede Kamer. Onderwerp van debat was de tweede tussenrapportage van het Nationaal Actieprogramma.
Volgens Wijers gaat het de goede kant op. "Sinds in december 1994 het Actieprogramma is gestart, is er veel gebeurd in Nederland op dit gebied." De minister sprak van een grote dynamiek.
In een binnenkort verschijnend Oeso-rapport komt Nederland er uitstekend uit. De omvang van de IT-markt is in de periode 1987 tot 1995 zo'n 150 procent toegenomen. Volgens de bewindsman behoort Nederland tot de landen waar de IT-sector het sterkste stijgt. De gemiddelde jaarlijkse groei bedraagt hier 12 procent. Dat is ruim boven het Oeso-gemiddelde van 9,7 procent. Verder zien we in Nederland een sterke groei in het aantal regelmatige Internet-gebruikers. Volgens Wijers zou de grens van 1 miljoen aansluitingen dit jaar kunnen worden gepasseerd. Dit levert ook werkgelegenheid op, namelijk 2000 directe arbeidsplaatsen bij Internet-providers en nog eens 2000 indirecte arbeidsplaatsen bij onder andere pr-bureaus.

Investeringen

Daarnaast wees Wijers op de bedrijvenplatforms. Die hebben afspraken gemaakt over de modernisering van netwerken, kabelmodems, standaardisatie via Internet-applicaties en uniformering van de settop-box. De bedrijven geven uitvoering aan omvangrijke investeringsplannen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de infrastructuur waar kabeltelevisie-exploitanten miljarden in zullen investeren. PTT Telecom gaat de komende jaren de Internet-toegang via Isdn aanzienlijk verbeteren. Ook komt er een versnelling van de 'backbone', de hoofdader van het netwerk.
Wijers verwacht dat in de ontwikkeling van nieuwe diensten de komende paar jaar eveneens honderden miljoenen worden geïnvesteerd. Al deze argumenten konden de Tweede Kamer allerminst overtuigen. Regeringsfracties en oppositie vinden dat de uitvoering van het Nationaal Actieplan stagneert. Ze trekken die conclusie uit de tweede tussenrapportage van het Actieprogramma. Erg veel innovatieve diensten zijn er niet bijgekomen. Het dienstenaanbod is nog overwegend experimenteel.

Handelsnatie

Het VVD-kamerlid Hella Vo�te-Droste vond dat de twee werkgroepen die in het kader van het Actieprogramma zijn ingesteld, maar weinig hebben opgeleverd. De invoering van informatie- en communicatie-technologie is er niet door versneld, meende Vo�te. "De ambitie van de Nederlandse overheid om koploper te zijn wordt bij lange na niet gerealiseerd," aldus het kamerlid. Ze vond ook dat Nederland als grote handelsnatie het voortouw moet nemen bij het betalen via Internet. Het zou goed zijn als het kabinet de ontwikkeling van de elektronische handtekening stimuleert. Vo�te constateerde dat ons land op dit gebied dramatisch achterloopt. Zij stelde opnieuw voor dat de overheid bij grote aanbestedingen meer nadruk moet leggen op geavanceerde informatietechnologie. Als 'launching customer' kan de overheid een stimulerende rol spelen. Nederlandse bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen, zijn dan verzekerd van afzet.
De Tweede Kamer dringt er bij het kabinet op aan de aanwezigheid van de overheid op Internet te vergroten, onder andere met meer informatiediensten. Ook de bibliotheken dienen sneller een verbinding te krijgen met het Net.
Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) ging tijdens hetzelfde debat in op de komende liberalisatie van het telefoonverkeer. Mensen die willen overstappen naar een concurrent van PTT Telecom, hoeven dan slechts een viercijferig nummer in te toetsen. Het wordt hen dus gemakkelijk gemaakt. Verder kondigde Jorritsma plannen aan tot digitalisering van de ether, om meer 'ruimte' in de ether te scheppen.
 
Parlement zelf digibeet
De Tweede Kamer mag dan ernstige kritiek hebben op het Internet-beleid van de Nederlandse overheid, zelf stelt het parlement bepaald geen voorbeeld. Het parlement heeft een eigen 'homepage' met twee buttons.
Na het aanklikken van de Tweede Kamer volgt een blanco pagina. Doorklikken naar de Eerste Kamer levert de mededeling op dat de 'site' in aanbouw is. En dat terwijl een half jaar geleden trots werd aangekondigd dat ons parlement op het Web zit. Ook de meeste kamerfracties bakken er niet veel van.
De PvdA vormt een gunstige uitzondering. Op de 'site' van de VVD is veel verouderde informatie te vinden. Juist een partij die voortdurend roept dat Nederland achterblijft, zou een voorbeeld moeten stellen.
Overigens had geen enkele grote fractie haar inbreng bij het debat over de elektronische snelweg op Internet gezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-28T00:00:00.000Z Correspondent