Overheidssites onder de loep

Aanbod en bezoek nemen toe, nu nog gebruik

Dit artikel delen:

Het gebruik van diensten op overheidssites neemt maar mondjesmaat toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Overheid.nl Monitor.

Het halen van de doelstelling uit het actieprogramma Andere Overheid dat in 2007 65 procent van de publieke dienstverlening via internet kan worden afgehandeld, wordt lastig. Dit geldt vooral voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners: die komen nu vaak niet hoger dan 44 procent. Bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners wordt die doelstelling van 65 procent inmiddels gehaald, waaruit de onderzoekers afleiden dat grotere gemeenten met een omvangrijker apparaat voor ict beter in staat zijn een online-dienstverlening op te bouwen.

Uit de Overheid.nl Monitor (zie: www.advies.overheid.nl/monitor2005) blijkt verder dat bijna 80 procent van alle overheidssites – van rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen – een bestuurlijk informatiesysteem bevat en bekendmakingen publiceert. Hoewel Advies Overheid.nl spreekt van een ‘aanzienlijke verbetering van de online presentatie van democratische basisinformatie’, stellen zij dat overheden zich bij het publiceren van verordeningen en ruimtelijke plannen, nog fors kunnen verbeteren.


Gevonden?

De overheidswebsites hebben het afgelopen jaar een groter aantal bezoekers ontvangen. 55 procent van de onderzoekspopulatie zegt minimaal één keer per maand een website van een overheidsinstelling te bezoeken. In 2004 was dit nog 42 procent. De waardering is vrijwel gelijk gebleven: gemiddeld een 6,5. De onderzoekers geven als mogelijke verklaring dat het vinden van informatie nog steeds een probleem is. Uit eerdere rapportages bleek dat circa eenderde van de bezoekers niet kon vinden wat men zocht. In 2005 verbeterde dit niet.

Positief is dat de actualiteit van de aangeboden informatie verbetert. In 2005 was 85 procent van de onderzochte sites recent van nieuwe content voorzien. In 2004 en 2003 lag dit per-centage op respectievelijk 61 en 53.

De Overheid.nl Monitor meldt verder dat het gebruik van elektronische diensten slechts beperkt toeneemt. Er wordt nog te veel aanbodgericht geopereerd, met uitzondering van enkele rijksdiensten (Belasting-dienst, Informatie Beheergroep en Het Kadaster). De onderzoekers concluderen dat de elektronische overheid meer vraaggericht moet werken. Bij het bouwen van voorzieningen moet de klant daarom voorop staan. Over-heidsinstanties moeten meer werk maken van de onderlinge integratie van bijbehorende gegevensverzamelingen. Ict wordt nog te vaak gebruikt voor het rationaliseren van processen in plaats van voor het innoveren ervan. Zaak is wel gebruik te maken van bestaande voorzieningen, zoals DigiD en straks het burgerservicenummer, de stroomlijning basisgegevens en de gemeenschappelijke E-formulieren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.