‘VROM moet gemeenten dwingen’

Dit artikel delen:

Volgens zowel de operators als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet VROM gemeentes aanpakken die blijven weigeren vergunningen af te geven voor umts-masten.

Volgens van Bergen, woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van de vijf mobiele operators met een umts-licentie, moet VROM weigerachtige gemeentes dwingen tot het plaatsen van umts-masten. Van Bergen: “De staatssecretaris van Milieu heeft duidelijk gemaakt dat weigeren geen optie is. Dus als blijkt dat er toch nog gemeenten zijn die tegenwerken, dan kijken wij in eerste instantie vol verwachting naar de staatssecretaris.”

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt op haar website dat staatssecretaris van Geel van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) in dat geval tot actie moet overgaan: “De staatssecretaris zal zijn wettelijke bevoegdheden moeten inzetten om gemeenten te laten conformeren aan het rijksbeleid en eventueel is het laatste oordeel aan de rechter.”

Economische Zaken (EZ) en VROM willen echter eerst de stemming peilen bij gemeenten. Dat doen ze op korte termijn via een informele pizza-sessie met gemeentebestuurders.‘Gemeenten gaan voorbij aan de feiten’

Hugo van Bergen: “Er lijken een paar gemeenten te zijn die volharden in hun verzet. Die gemeenten slaan de plank volledig mis. Ze gaan voorbij aan de feiten en zetten hun inwoners op het verkeerde been. We hebben het hier over overheidsinstanties. Die moeten door de rede worden gestuurd, niet door emoties.”

@:De VNG stelt op haar website niet te kunnen garanderen dat alle gemeenten nu mee zullen werken aan het afgeven van bouwvergunningen voor umts-masten: “Van Geel verwacht dat de gemeenten op basis van de nieuwe gegevens hun beleid zullen heroverwegen. De VNG steunt die lijn, maar kan nooit garanderen dat alle individuele gemeenten die lijn ook zullen volgen.” Veel gemeenten hebben het plaatsen van umts-masten uitgesteld tot de publicatie van de resultaten van COFAM2, een Zwitsers onderzoek naar de effecten van umts op het welbevinden. Dat effect konden de Zwitserse onderzoekers niet aantonen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-16T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.