KPN zet standaardaanpak Rijk in bij beheerdeal UWV

Ron de Mos (KPN Corporate Market) wil DWR-architectuur breed inzetten

Ron de Mos van KPN Corporate Market

De komende vijfenhalf jaar verzorgt KPN Corporate Market de kantoorautomatisering en het werkplek- en netwerkbeheer van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Ron de Mos, directeur klantenbeheer bij KPN Corporate Market, is verguld met de order. Het gaat om een van de grootste deals in een momenteel krimpende Nederlandse uitbestedingsmarkt. KPN Corporate Market past zijn Digitale Werkplekomgeving Rijksdienst (DWR)-architectuur toe om op een standaard manier de werkplekken bij het UWV opnieuw in te richten.

KPN Corporate Market heeft in dit grote en lange aanbestedingstraject concurrenten als Capgemini en HP verslagen. U bent, neem ik aan, trots op deze prestatie?
Ron de Mos: Jazeker, de aanbesteding voelde aan als een Tour de France waarbij KPN uiteindelijk de gele trui over de meet bracht. De 'wedstrijd' begon al in november 2010; we zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest. Het gaat om een van de grootste orders van dit jaar met een waarde van ruim honderd miljoen euro en een looptijd van bijna zes jaar met een eventuele verlenging van nog eens vijf jaar. Als je zo'n traject winnend afsluit mag je als bedrijf trots zijn.

Hoe lang gaat de migratie duren?
De kern van het contract bestaat uit het beheer van ruim 20.000 werkplekken, het beheer van het wan en lan, inclusief de technische ruimtes van de circa 150 locaties, en het beheer van de mobiele apparatuur. Gezien de omvang hiervan heeft UWV gekozen voor een ruimte tijdsspanne voor de transformatie naar een nieuwe geïntegreerde werkplekinfrastructuur. Eind maart 2013 worden Tele2 en Atos uitgefaseerd, waarna KPN de enige uitvoerder is. Daarna voeren we nog een optimalisatiefase uit; eind 2013 moet het traject zijn afgerond. Wij werken fasegewijs. We knippen het migratiepad op en leveren steeds delen aan de UWV-organisatie op. Dat zorgt voor kortere doorlooptijden en een betere beheersbaarheid. Speciale aandacht is er voor het voormalige CWI-domein dat in het UWV is geschoven. Dat wordt nu nog beheerd door Atos en zullen wij overnemen en integreren. We zullen zo'n tachtig ict'ers inzetten op het UWV-account; naar behoefte zulllen ze fysiek bij UWV-vestigingen komen te zitten voor onsite-ondersteuning.

Alles in een hand

UWV moet op alle fronten fors bezuinigen, ook op ict-gebied. Cio Frans Haverkamp wil met dit nieuwe ict-beheercontract de tco met zo'n 40 procent terugbrengen. Is het contract dan nog wel rendabel voor KPN Corporate Market?
Jawel, ons voordeel is dat we al een groot deel van de kantooromgeving voor UWV beheren. We weten dus hoe we met het bijltje moeten hakken en hoe we de risico's moeten inschatten. Het nieuwe contract betekent een verlenging maar ook een forse uitbreiding. We krijgen er ook de taken van Atos en Tele2 bij en we hebben het software- en hardwareassetmanagement erbij gekregen. Door alles in een hand te brengen kunnen we de inrichting en het beheer van de kantoorautomatiseringsomgeving efficiënter uitvoeren. En vergeet niet, UWV heeft onder leiding van cio Frans Haverkamp de afgelopen jaren zijn ict-huishouding verder verbeterd. Daar profiteren wij ook van als uitvoerder.

Maken jullie gebruik van jullie ervaring in andere overheidsprojecten?
Jazeker, voor de uitrol van de nieuwe werkplekken gebruiken we de architectuur, gebaseerd op Microsoft, die we ook toepassen bij de invoering van de Digitale Werkomgeving Rijkdienst. Daar hebben we alweer een aantal jaren ervaring in. Deze standaardaanpak, die aansluit op de architectuureisen van de overheid, bieden we inmiddels aan voor alle overheidsorganisaties, zoals gemeenten en ministeries.

Marketingkreet

KPN Corporate Market profileert zich dus als werkplekbeheerder van de overheid?
Nou, wij werken niet alleen voor de overheid, maar ook voor de BV Nederland. Liever zou ik zeggen dat KPN Corporate Market een betrouwbare en efficiënte Nederlandse werkplekoplossing aanbiedt voor complexe beheerketens. Als wij bijvoorbeeld niet thuisgeven bij het UWV komt direct de dienstverlening aan 1,2 miljoen uitkeringsgerechtigden in gevaar. Zo langzamerhand kunnen we inderdaad bogen op een aantal grote overheidsprojecten: de Digitale Werkomgeving Rijksdienst, Rijkswaterstaat, UWV... KPN heeft zijn wortels in de overheid; als ex-staatsbedrijf lijkt KPN wel wat op het UWV. Het voelt vertrouwd.

Het oude beheercontract bij het UWV werd gewonnen door het toenmalige Getronics, dat door KPN is overgenomen. Vorig jaar besloten jullie na de integratie tot een naamsverandering en werd de naam van deze gerenommeerde Nederlandse automatiseerder omgedoopt tot KPN Corporate Market. Is het niet zonde dat zo'n sterke merknaam wordt ingewisseld voor een soort Engelse marketingkreet?
Nee, we hebben totaal geen spijt van deze rebranding. Wij willen KPN als één merk in de markt zetten. Dat is voor klanten duidelijk en het geeft ons ook de mogelijkheid om aan te geven dat het gaat om een geïntegreerde dienstverlening van it met telecom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-04T11:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.