Anti-virusleverancier trekt handen af van desktop-encryptie

Anti-virusleverancier trekt handen af van desktop-encryptie

Dit artikel delen:

Network Associates (NAI) doet zijn divisie voor encryptieproduct PGP grotendeels van de hand. De ontwikkeling van de software is met onmiddellijke ingang gestaakt en komt pas weer op gang wanneer een koper is gevonden die dit werk oppikt. NAI stelt dat dit een herziening en integratie van zijn productlijnen betreft.

Samen met de PGP-desktopsoftware gaat ook de Gauntlet-firewall de deur uit. NAI verwerkt de overige PGP-producten in zijn McAfee- en Sniffer-productlijnen. Hieronder valt bedrijfssoftware als vpn-programmatuur (virtual private network), een gedistribueerde firewall en de PGP-server.
Het afstoten van de PGP-divisie is ingegeven door de ranglijst van grootste spelers, aldus NAI. De in januari aangetreden president George Samenuk gaf in een interview in maart al aan meer bedrijfsonderdelen en producten te zullen integreren.
"Als wij niet wereldwijd nummer één of twee in een bepaalde markt kunnen zijn, moeten we die activiteiten mogelijk stoppen." Daarbij noemde hij concreet de firewall-software van zijn bedrijf, maar gaf hij hoog op over de encryptietak.

Stelpen

De markt voor encryptiesoftware staat al enige tijd onder druk, onder meer door gebrek aan besef van de noodzaak en de relatief hoge kosten. Beveiliging is bovendien niet voor alle vormen van communicatie even noodzakelijk. Dit raakt grote encryptieleveranciers, waaronder Baltimore Technologies en NAI.
NAI verloor in het zojuist afgesloten derde kwartaal 11,3 miljoen dollar op een omzet van 209 miljoen. Zonder eenmalige afschrijvingen kwam het concern uit op een winst van 8,5 miljoen dollar, aldus het persbericht. In dezelfde periode vorig jaar boekte de softwareleverancier 4,1 miljoen dollar winst op 232 miljoen dollar omzet.
De PGP-reorganisatie kost negen tot elf miljoen dollar en moet volgend kalenderjaar een besparing van vijftig miljoen opleveren. NAI is al bijna een jaar bezig met het stelpen van zijn verliezen.
Het bedrijf voegde zich in mei dit jaar nog bij de vers opgerichte Open PGP-alliantie van PGP-schepper Phil Zimmerman. Hij verliet NAI in februari vanwege een geschil met de directie over de toekomst van de beveiligingssoftware.
Zimmerman uitte toen ook zorgen over eventuele toekomstige achterdeuren voor de overheid in beveiligingssoftware. Marketinghoofd Jeff Jones van NAI ontkende dit. "Onze gesprekken met Phil gingen niet over zorgen om de broncode."

Overheid VS

De Amerikaanse overheid is al geruime tijd voorstander van toegang tot encryptiesystemen om misdadigers en terroristen te kunnen opsporen en aanhouden. Dit was ook de grondslag voor de jarenlange handhaving van exportrestricties op producten met krachtige encryptie.
Het achterdeur-argument heeft sinds de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington steun gewonnen. Dit ondanks het feit dat de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA enkele maanden terug het spoor van terroristenleider Osama Bin Laden verloor toen die van satelliettelefoons overstapte op koeriers.
Bovendien zijn er diverse andere encryptieproducten en technologieën beschikbaar. Sommige daarvan hebben als voordeel dat ze van niet-Amerikaanse bodem zijn of zelfs onder open-source licenties vallen. Daardoor zijn ze niet gebonden aan maatregelen of voorkeuren van de Amerikaanse overheid.
Een voorbeeld van vrije beveiligingssoftware is Gnupg dat onder meer officieel de zegen heeft van de Duitse overheid. Het Duitse ministerie van Economie en Technologie stelde eind augustus fondsen beschikbaar aan de Guug (German Unix User Group) voor de ontwikkeling van Gnupg. Hierbij zijn de Amerikaanse exportbeperkingen expliciet als reden aangevoerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.