Grens van spamfilters bereikt

Probleem in VS veel nijpender dan in Europa

Dit artikel delen:

In de VS is 80 procent van al het mailverkeer inmiddels spam. Europese bedrijven krijgen aanzienlijk minder onzinberichten op zich afgevuurd. Dat kan in de toekomst snel veranderen.

De huidige technieken om spam tegen te houden voldoen niet langer. De stroom van ongewenste, commerciële mailberichten wordt daarvoor te groot. Dit zei Dave Anderson, ceo van Sendmail, op het congres Email Management Europe, dat vorige week plaatsvond in Amsterdam. "In de VS worden quarantaine-systemen, waar spam geparkeerd wordt, in korte tijd overspoeld met duizenden onzinberichten. Filtersystemen zijn niet schaalbaar genoeg om deze stroom aan te kunnen. Amerikaanse beheerders maken zich ernstig zorgen over de continuïteit van hun mailverkeer."

Boosdoener

De grootste boosdoeners zijn gehackte computers met een breedbandverbinding die zonder dat de eigenaar dat merkt duizenden spamberichten versturen. Anderson schat dat ruim vier miljoen gekraakte pc's verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle spam. Een nieuwe filtertechniek, die in het domeinnaamsysteem controleert of een bericht van een legitieme server afkomstig is, maakt het mogelijk om mail van deze oorsprong in de toekomst te weigeren zonder deze op te hoeven slaan.

  
Wie de spamstatistieken van Messagelabs erop naslaat zou kunnen denken dat het goed gaat met de spambestrijding in Nederland. In juni dit jaar kreeg nog 41 procent van alle mail het stempel spam opgedrukt. Een maand later daalde dit tot 34,6 procent. Volgens Paul Wood, beveiligingsanalist bij antivirusfabrikant Messagelabs, ligt het lage percentage spam aan het geringe aantal mailsystemen dat het bedrijf in Nederland in opdracht op spam filtert. Wel heeft Wood ook in andere landen in juli spam zien afnemen; ook spammers gaan met vakantie. Hij verwacht dat organisaties in Nederland en andere Europese landen binnen een half jaar net zoveel spam ontvangen als hun Amerikaanse collega's.
In Europa is het spamprobleem nu nog een stuk minder nijpend dan in de VS. Hooguit de helft van het mailverkeer bestaat uit spam. Dit is nog goed te behappen met de bestaande filtertechnieken. Alleen zal dit tij ook in Europa snel keren als Amerikaanse spammers door beperkingen op hun thuismarkt hun aandacht naar het buitenland verleggen, verwacht Anderson.

Beheerdienst

BT lanceerde tijdens het congres een beheerdienst voor mail. Via het MMP-systeem (Message Management Platform) kunnen bedrijven het complexe beheer van mailsystemen in handen geven van het telecomconcern. Volgens Menno Lijkendijk, marktontwikkelaar bij BT, is het beheer van mailsystemen door de invoering van filtersoftware en andere beveiligingsoplossingen van verschillende fabrikanten steeds ingewikkelder geworden.
Getronics kondigde vorige week een vergelijkbare beheerdienst aan. Deze ict-dienstverlener ruikt kansen omdat bedrijven door nieuwe regelgeving als de Sarbanes-Oxley-wet, Ifrs, Basel II en de code Tabaksblat hun bedrijfsinformatie inclusief mail zorgvuldig moeten beheren en archiveren. Hoewel bij veel organisaties de formele communicatie via mail verloopt, komen archivering en controle van deze informatiestroom nauwelijks voor.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.