Europese privacy-waakhond trekt aan de noodrem

Voorstellen bewaarplicht internet verkeersgegevens schenden Europese privacyregels

Dit artikel delen:

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Edps vindt de voorgestelde bewaarplicht van internetverkeersgegevens in strijd met de Europese grondrechten. Het schendt de privacy van Europese burgers teveel .

Dit schreef de voorzitter van de European Data Protection Supervisor, de Nederlander Peter Hustinx, begin deze week in een brief aan de Europese Commissie en de Europese Raad van ministers. Beide instanties bereiden elk hun eigen voorstel voor om de opslag van telecomverkeersgegevens verplicht te stellen. Hustinx, die voor zijn vertrek naar Brussel voorzitter was van het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens, zet door zijn stellingname de discussie over de bewaarplicht verder op scherp. Hij vindt de bestaande voorstellen voor een bewaarplicht onacceptabel en illegaal, omdat het de privacy van Europese burgers teveel schendt. De opslag moet wat Hustinx betreft korter (hooguit 6 tot 12 maanden) en beperkter (alleen hoogstnodige verkeersgegevens zonder verwijzing naar de inhoud).

Fel gekant

Hustinx valt met zijn stellingname particuliere burgerrechtenorganisaties bij die al langer stelling nemen tegen de in hun ogen grove aantasting van de privacy. Het Nederlandse Bits of Freedom bestookt als bestuurslid van de Europese koepelorganisatie EDRI de Nederlandse en Europese politiek al maanden met bezwaren tegen de vergaande maatregelen. Hetzelfde geldt voor Nederlandse telecombedrijven en isp's die fel gekant zijn tegen een bewaarplicht door de hoge kosten en de irrelevantie, omdat de bestaande opsporingsmogelijkheden volgens hen ruim genoeg zijn. Het Europees Parlement veroordeelt de plannen voor een bewaarplicht ook fel. De volksvertegenwoordiging vindt de bewaarplicht van verkeersgegevens disproportioneel, niet effectief en in strijd met het beginsel dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer hebben van de Nederlandse Justitie minister Donner geëist dat hij geen toezeggingen doet in de Europese Raad van ministers. Donner lapt deze opdracht tot nu toe aan zijn laars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.