SCO bouwt software uit

Unix-erfgenaam heeft niet alleen auteursrechten in portfolio

Dit artikel delen:

SCO is de laatste maanden veel in het nieuws vanwege zijn boude claims tegen IBM en indirect Linux. De erfgenaam van Unix-rechten heeft echter ook nog producten die hij actief ontwikkelt.

  
"Wij hebben de rechten op de fundamentele Unix-technologie. De gele lijn is de kern, het oorspronkelijke Unix, en dat is van ons", wijst SCO-president Darl McBride op een uitgerold overzicht van de diverse Unix-varianten.
Op het SCO Forum 2003 in Las Vegas zette het omstreden bedrijf niet alleen zijn standpunt, positie en plannen uiteen voor zijn rechtszaak tegen IBM, het besteedde ook aandacht aan zijn producten en de toekomstplannen daarvoor. "We besloten ongeveer een jaar geleden terug te keren naar het oorspronkelijke merk: SCO, en daarmee gingen we ook terug naar Unix", zegt ceo Darl McBride. "We willen Unix weer vitaal maken, onder meer door het op te waarderen en delen als bibliotheken aan te bieden middels licenties."

Webdiensten

"We willen ook meerwaarde creëren voor onze partners. Dat doen we voor onze bestaande activiteiten met producten en ondersteuning. Daarnaast willen we nieuwe activiteiten ontplooien." Onder dat laatste valt onder meer de aankondiging van de webdienstenstrategie SCOx.
Het raamwerk daarvoor ondersteunt standaarden als uddi (universal description, discovery and integration) en soap (simple object access protocol). Het SCOx-raamwerk draait volgens de leverancier ook op infrastructuursoftware voor webdiensten van andere bedrijven. Dit betreft Microsofts .Net en Sun Microsystems' Java 2 Enterprise Edition (J2ee).
Op zijn Forum lanceerde SCO ook enkele api's (application programming interfaces) waarmee partners en gebruikers kunnen voortbouwen op het webdienstenraamwerk. Die partners kunnen zo webdiensten voor het mkb aanbieden, zegt SCOx-hoofdontwerper Scott Lemon. "We willen de gewone werknemer in staat stellen krachtige bedrijfsoplossingen te gebruiken."
International vice-president Reg Broughton tempert het enthousiasme over de aankondiging: "Eerst moeten we de ontwikkelaars aan boord krijgen. Daarvoor hebben we nu de api's uitgebracht. Waarschijnlijk zien we over een jaar de eerste gebruikers. Wel zijn er nu al een paar vroege vogels, waaronder onze partner Tak Group."

Serversoftware

In Las Vegas lanceerde SCO ook het mkb-mailpakket Office Mail Server en beheerhulpmiddel Authentication 2.1, dat aansluit op zowel Microsofts Active Directory (AD) als directory-beheersystemen voor Unix-computers. "Terwijl de hele rechtenkwestie loopt, gaan wij gewoon door met onze bedrijfsvoering. De nieuwe software voor berichten en authentificatie bewijst dat", aldus Broughton.
Hij noemt het mailserver-pakket een goed alternatief voor Microsofts Exchange-server, al zegt hij het niet rechtstreeks tegen dat concern te willen opnemen. "Alle reguliere clients zijn te gebruiken, ook Outlook. Dit biedt wederverkopers meer marge en meer functionaliteit dan een Microsoft-oplossing." SCO heeft zijn eigen 23 mailservers met drie verschillende mailpakketten geconsolideerd naar deze eigen software, draaiend op één server met twee Xeon-processoren op 2 GHz.

Unix-varianten

Tijdens het SCO Forum schetste het bedrijf ook de toekomst van zijn Unix-varianten Open Server en Unixware, respectievelijk voor het mkb en grote ondernemingen bedoeld. Directeur productontwikkeling Erik Hughes geeft uitleg: "We breiden eerst onze kernvoordelen uit: betrouwbaarheid, integratie en de ergonomie van Unix op Intel-processoren. Open Server krijgt meer mogelijkheden voor beheer op afstand, door SCO-partners die dan ook dienstverlener kunnen zijn voor klanten die te klein zijn om een eigen beheerder te hebben. Daarnaast krijgt het besturingssysteem ondersteuning voor usb-apparatuur, waaronder printers."
SCO werkt nu onder de codenaam Project Legend aan de volgende versie. "De doelen daarbij zijn: de stabiliteit behouden, meer nieuwe hardware en applicaties ondersteunen, een nieuwe databank, betere Java-ondersteuning, een zwaardere beveiliging (onder andere door vpn-verbindingen), compatibiliteit met Windows middels Samba 3 en meer webfunctionaliteit middels webserver Apache en browser Mozilla."

  
"Onze klanten zijn nogal conservatief", erkent internationaal vice-president Reg Broughton van SCO.
Het zwaardere Unixware, dat schaalt tot 32 processoren, krijgt nu een Open Server Kernel Personality (OKP) waarmee het Open Server-applicaties direct kan draaien. SCO wil gebruikers zo een opwaarderingspad bieden met de voordelen van Unixware, waaronder failover-mogelijkheden. "In de OKP hebben we op verzoek van onze klanten zelfs ondersteuning voor Xenix (een vroege Unix-variant van SCO en Microsoft - red.) opgenomen", zegt Hughes.
Op termijn volgt een nieuwe versie van Unixware. Die krijgt als vernieuwingen ook meer hardware-ondersteuning (usb-randapparatuur, moderne netwerkkaarten), een betere beveiliging, integratie met SCOx en de Open Ldap-beheeromgeving. Daarnaast komt er een betaalde dienst voor automatische opwaardering en beheer van deze Unix-variant.
Daarna staat System V Release 6 op de planning. Die versie moet eind 2004 of begin 2005 uitkomen. Versie 6 vormt dan de basis voor zowel Open Server en Unixware als het nieuwe SCO Unix 9 voor 64-bit processoren.

Conservatief

Ondertussen zit de softwareleverancier wel met een 'Novell-probleem'; de oude producten doen het voor het merendeel van de klanten goed of goed genoeg. SCO klopt zich op de borst met 2,5 miljoen Open Server- en Unixware-servers wereldwijd die al jaren draaien zonder ongeplande uitval.
"Onze huidige klanten zijn nogal conservatief, zij doen niet echt aan 'leading edge'-technologie", erkent internationaal hoofd Broughton. "Ik verwacht dan ook vooral groei uit de nieuwe aankondigingen voor de besturingssystemen en SCOx."
Daarnaast vestigt de Brit zijn hoop op verticale markten, zoals de petroleumindustrie, waarvoor SCO een samenwerking met niche-specialist Tak Group heeft opgezet. "We hadden in Europa wel een verrassend goede adoptie van Linux, totdat we daarmee stopten", verzucht Broughton, die via het overgenomen Linux-bedrijf Acrylis bij SCO terecht is gekomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.