Problemen rond Windows NT

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - Windows NT wordt geplaagd door tegenslagen. Microsoft ziet zich genoodzaakt een einde te maken aan een uit marketingmotieven aangebrachte, "oneerlijke" beperking aan NT Workstation. Een ander probleem dat nu opgeld doet is dat zowel NT Workstation als NT Server alleen als "stand alone besturingssysteem" voldoen aan de C2-beveiligingsnorm die onder andere banken hanteren. Inmiddels wordt in de Amerikaanse vakpers gewag gemaakt van grote en vroege NT-klanten die NT de rug toekeren.

Microsoft was van plan in de aanstaande versie 4.0 van NT Workstation een beperking in te bouwen die het onmogelijk maakt dat de software gebruikt kan worden als serieuze webserver. Het bedrijf wilde klanten zo dwingen de duurdere NT Server voor die taak in te zetten. Uit de bèta-versie van NT Workstation bleek dat in een periode van tien minuten niet meer dan tien browsers informatie konden opvragen van een webserver die draait onder NT Workstation. De protesten tegen deze limiet werden in gang gezet door Tim O'Reilly van het bedrijf O'Reilly & Associates, een van de vele leveranciers, waaronder ook Netscape, van webserver-software die onder NT Workstation draait.

Beveiliging

Er rijzen inmiddels ook vragen over de beveiliging van zowel NT Workstation als NT Server. Hoewel Microsoft zegt dat beide volledig voldoen aan de strengste beveiligingseisen volgens de Amerikaanse C2-norm, blijkt daar gerede twijfel over te bestaan. Tenminste als men de eigen Microsoft-handboeken mag geloven. C2 is een standaard die door banken, overheden en in militaire kringen serieus wordt genomen. Uit de zogenoemde Microsoft "C2-configuration Manager" blijkt, zo ontdekte het Belgische vakblad Data News dat zowel NT Workstation als NT Server alleen aan de C2-norm voldoen als "alle netwerkonderdelen van NT uitgeschakeld zijn". Dat is de "stand alone"-situatie dus. Er is wel een C2-certificering aangevraagd voor de netwerktoestand, maar het kan nog maanden duren voordat hier een uitslag van bekend is. Het ziet er niet naar uit dat NT Workstation 4.0 het C2-stempel kan dragen als het binnenkort officieel gelanceerd wordt.
In de Verenigde Staten is verzekeraar Aetna Life & Casualty, die vorig najaar aankondigde Windows NT te gaan gebruiken als netwerkbesturingssysteem voor het gehele bedrijf, teruggekomen van dat besluit. "Waarom? Omdat ons management in de marketinghype van Microsoft geloofde voordat we een plan hadden kunnen ontwikkelen om de overschakeling in goede banen te leiden", zegt een IT-consultant van Aetna, die niet bij naam genoemd wil worden. "We keken naar de kosten voor backup, voor onderhoud, voor mogelijke bandbreedte-problemen en extra benodigde hardware. De winnaar is: Novell NDS." AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-09T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.