Hackers trotseren elementen

Dit artikel delen:

Nederlands eigen hackersfestijn is weer voorbij. Volgens de gemeente Boxtel, waar het festival werd gehouden, is het goed verlopen. Alleen het weer werkte niet mee.

De vierde editie van het Nederlandse hackersfestival 'What the Hack' in Boxtel trok ruim tweeduizend bezoekers. Zelfs de burgemeester, Jan van Homelen, werd aangestoken door de sfeer. De burgervader uitte zijn verbazing over de rust op het terrein. "Er wordt niet gepraat omdat iedereen met de computer communiceert."
De zelfverklaarde digibeet dreigde eerder uit angst voor illegale activiteiten nog het festival een vergunning te onthouden. Dat was een misverstand, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het festival is prima verlopen. We hebben geen wanklanken opgevangen, er was gewoon niets aan de hand."
Helaas was ook de regen enthousiast. De vele stortbuien hielden aan tot de laatste dag (afgelopen zondag).

Dorpjes

De bezoekers richtten met tenten, caravans en campers kleine dorpjes in. Naast groepen uit Duitsland waren er groepen computeraars uit onder meer Frankrijk, Zweden, België en zelfs Luxemburg. De dorpen rivaliseerden met vlaggen, zelfgemaakte WiFi-antennes en typerende muziek, waaronder Pink Floyd, Frank Zappa en Humppa-muziek.
Behalve voor de gein van het in een tent aan de praat krijgen van een netwerk, komen de meeste bezoekers af op de vele workshops. Vrijdagochtend praat in de grootste tent de Oostenrijkse computerwetenschapper Christian Rechberger enkele tientallen toehoorders bij over het onlangs ontdekte beveiligingslek in de hash-functies MD5 en SHA-1. Een kleine maar volle tent verder bespreekt Rinke Hoekstra van actiegroep Strohalm de werking van Cyclos. De actievoerders pleiten voor ruilhandel en een rentevrij monetair systeem en Cyclos, software voor het inrichten van internetbetaaldiensten, helpt daarbij.
In de volgende tent luisteren zo'n zestig hackers naar Rick van Rein, directeur van ict-beveiligingsbedrijf OpenFortress. Hij bespreekt mogelijkheden om met encryptiemethoden X.509 (ssl) en pgp digitale formulieren op te stellen die digitaal ondertekend kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hey Hackers wanneer komt er nou eens een niet commercieel netwerk
met vrije nieuwsgaring.
Ik word niet goed van die gekleurde berichten? c.q. voorgeselecteerde
pagina's

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.