Solaris 9 legt fundament voor webdiensten

Sun volgt voorbeeld Microsoft met integreren serversoftware

Dit artikel delen:

De vorige week gelanceerde negende versie van Unix-variant Solaris is de volgende stap in Sun Microsystems' webdiensten-strategie. Hierbij volgt de serverproducent het voorbeeld van aartsrivaal Microsoft door zijn serversoftware te integreren met het besturingssysteem.

Sun benadrukt echter dat zijn serverprogrammatuur geen verplichte kost is. "Solaris 9 is niet alleen sterker geïntegreerd met de meegeleverde software, maar ook beter integreerbaar met programmatuur van derden. Gebruikers kunnen andere applicaties en functionaliteit gewoon inpluggen", stelt software-marketingmanager Jonathan Mills.
Sun koppelt onder meer een webserver, een applicatieserver, een firewall en een beheerhulpmiddel voor systeembronnen aan het nieuwe Solaris. Die meegeleverde software komt grotendeels van het overgenomen Netscape, later iPlanet.

Systeembronnen toewijzen

De nieuwe Solaris-versie is verbeterd op het gebied van schaalbaarheid, beveiliging, en beschikbaarheid. "Verder is het geheugensysteem van Solaris geoptimaliseerd. Het houdt nu bijvoorbeeld rekening met snelheidsverschillen tussen geheugen op het processorbord en daarbuiten."
Volgens Mills is Suns Unix-variant hét platform voor webdiensten. "Onze besturingsomgeving (Suns benaming voor besturingssysteem - red.) evolueert naar het netwerk en naar het leveren van diensten. Vroeger dienden besturingssystemen alleen voor beheer van systeembronnen, nu gaat het om het toewijzen van de systeembronnen."
Toch ontkent Mills dat Solaris en de webdienstenstrategie One (Open Net Environment) een twee-eenheid zijn. "Solaris 9 is de basis voor One, maar niet de enige. Solaris 8 kan ook, alleen is versie 9 beter. Daarnaast dient ook Linux als One-fundament, onder meer op de algemene servers die wij later dit jaar lanceren."
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.