Interpay gaat verder met I-Pay

'Betaling in alle opzichten veilig'

Dit artikel delen:

Interpay Nederland breidt het digitale betaalsysteem I-Pay uit. Marktonderzoek wijst uit dat 94,4 procent van de gebruikers tevreden is over dit Internet-betaalsysteem.

Het resultaat van deze enquête weegt voor Interpay zwaar mee bij het besluit om door te gaan met de vorig jaar onder de naam I-Pay gestarte proef met elektronisch betalen. Deze proef werd gehouden namens de Nederlandse banken. De verwachte uitbreiding van het aantal gebruikers (zo'n 10.000) en aanbieders (nu 40) heeft bij de beslissing eveneens een rol gespeeld. Dit zegt F. Stolk, manager Produktinnovatie Interpay. Volgens hem is na deze testperiode aangetoond dat betaling via Internet in alle opzichten veilig is. "Het aspect veiligheid is in feite geen issue meer", meent hij. De tevredenheid bij I-Pay-gebruikers is daar volgens hem het bewijs van.
Over de veiligheid bij het doen van betalingen via Internet is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Vooral het gebruik van creditcards werd daarbij bekritiseerd. Al te gemakkelijk konden kaartnummers van consumenten van het Net worden 'geplukt'. Het ontbreken van goede afspraken, met name een internationale standaardisatie, leek een blijvend obstakel te vormen. De door Interpay geclaimde veiligheidsaspecten zijn gebaseerd op het beveiligingsprotocol IKP (Internet Keyed Payment).

Opvolger

Mastercard en Visa werken momenteel aan de opvolger van dit protocol, dat moet leiden tot het SET-protocol (Secure Electronic Transaction). Daarmee zijn internationale betalingen mogelijk. Momenteel kan alleen binnen Nederland betaald worden.
Ondanks de juichende geluiden van Interpay, beseft de organisatie dat een aantal zaken verder moet worden ontwikkeld. Aanbieders menen dat de aanvraagprocedure om van I-Pay gebruik te kunnen maken, vereenvoudigd moet worden. Interpay erkent dit. Bovendien moet de verscheidenheid aan diensten groter zijn en moeten de diensten zelf beter kunnen concurreren. Een supermarktketen als Albert Heijn zou daarbij welkom zijn. Daarmee wordt het gebruik van Internet voor meer gebruikers interessant.
"Er is nog een lange weg te gaan", stelt Stolk. Zo moet I-Pay meer gebruiksvriendelijke interfaces bouwen. "Voorlopig echter is er nergens ter wereld zo'n goed beveiligingssysteem voor Internet als I-Pay. Niet voor niets bestaat in het buitenland veel belangstelling voor dit systeem. De ontwikkeling van de Eurocard kwam destijds heel langzaam op gang. Het gebruik raakte pas na verloop van tijd in een stroomversnelling. Zo'n ontwikkeling voorzie ik ook voor I-Pay. Rond het jaar 2005 zullen naar verwachting zo'n 3 miljoen mensen over Internet beschikken. Nederland telt nu 600.000 aansluitingen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-21T00:00:00.000Z Thijs Wartenberg