NT 4 krijgt lucht

Overname deel Connectix moet gebruikers verleiden tot opwaarderen

Dit artikel delen:

Microsoft koopt de 'virtual machine'-technologie van Connectix. De Windows-leverancier wil hiermee onder meer gebruikers van het zeven jaar oude Windows NT overkrijgen naar het aanstaande Windows 2003 Server.

Het is onbekend hoeveel Microsoft neertelt voor de koop, die draait om het nog niet uitgebrachte Virtual Server. Die virtualisatiesoftware moest in het eerste kwartaal van 2004 uitkomen, maar komt volgens Microsoft eind dit jaar. In het midden van dit jaar verschijnt een bètaversie.
Virtual Server is in eerste instantie gericht op gebruikers van Windows NT 4. Microsoft schat dat 35 procent van zijn klanten dat besturingssysteem nog gebruikt. Dit heeft de leverancier al genoopt de ondersteuningsafbouw voor deze Windows 2000-voorloper te herzien. De ondersteuning loopt nu tot eind 2004.

Oudere applicaties

Microsoft wil de NT 4-veteranen overkrijgen naar Windows Server 2003, dat eind april uitkomt. Gebruikers kunnen dan de Connectix-software gebruiken om hun oudere systemen en applicaties te draaien. Daarnaast komt er ook een pakket migratiehulpmiddelen om applicaties over te zetten naar Windows Server 2003.
Een NT 4-applicatie zou dan echter niet altijd efficiënt gebruik maken van de moderne hardware. Virtual Server maakt het mogelijk meerdere oudere servers en applicaties te consolideren op één nieuwe machine. Dit geeft de oudere applicaties ook de betere beveiligingscapaciteiten van het nieuwere besturingssysteem.
IDC-analist Al Gillen is positief over de overname en meent dat dit een bredere strategie van de Windows-leverancier signaleert. Hij wijst op Microsofts belofte niet-Windows ondersteuning voor Connectix-software te handhaven. "De mogelijkheid blijft om Linux te draaien als gast-besturingssysteem op een Windows-server. Je kunt zo bijvoorbeeld ook Netware of OS/2 draaien."

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.