Digitale veiligheid, een taak van het Rijk?

Dit artikel delen:

De nieuwe regering moet meer prioriteit hebben voor digitale veiligheid, vinden veertien cyberburgemeesters. Gemeenten kunnen de ontwikkelingen nauwelijks meer bijbenen. Maar handhaving van openbare orde en de eigen informatiebeveiliging is toch aan de lokale overheid?

In een pamflet roepen de burgemeesters op tot meer vaart en borging van het thema digitale veiligheid in het overheidsbeleid. Ze zien het graag ondergebracht bij één bewindspersoon en één beleidsdepartement. Tegelijkertijd erkennen ze dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor informatiebeveiliging, voorbereiding op cyberincidenten en project-X-achtige verstoringen, en lokaal veiligheidsbeleid waaronder cybercrime.

Onaflatende stroom

Toegegeven, de stroom van cyberincidenten is onaflatend. De afgelopen weken was er sprake van ransomware bij gemeenten Hof van Twente en Lochem, ransomware bij kaasvervoerder Bakker Logistiek, datalekken bij webshop Allekabels, Ticketcounter, Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Stadgenoot en NWO. Zulke incidenten kunnen zorgen voor flinke ontregeling in de samenleving.

Is het logisch dat de cyberburgemeesters aan de bel trekken en bij de mensen die onderhandelen over het regeerakkoord aandringen op meer prioriteit voor digitale veiligheid? Is het niet de verantwoordelijkheid van gemeenten en bedrijven zelf om te zorgen dat ze cyberweerbaar worden?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cyberburgemeesters ?
Waarom dan niet digitale ordehandhaving middels cyberveldwachters, digiwouten en bitboas.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-16T16:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.