Scribbr zorgt voor betere scripties

Dit artikel delen:
Kantoor Scribbr

Een Engelstalige scriptie laten nakijken bleek in 2012 niet eenvoudig. Daarom startte de net afgestudeerde Bas Swaen samen met Koen Driessen en Richard van Laak het bedrijf Scribbr. Via een simpele website en een lijst met freelance editors konden studenten hun scriptie laten nakijken. Inmiddels is er een automatiseringsslag gemaakt en gebeurt het proces rond de scriptiecontrole geheel automatisch. Medeoprichter Bas Swaen vertelt over de stappen die het bedrijf in de afgelopen drie jaar heeft gemaakt.

‘Ik was net klaar met mijn studie en had ondernemersambities. Ik zocht een goed ondernemersteam en kwam uit bij Koen Driessen en Richard van Laak’, vertelt Swaen. ‘Driessen was op zoek naar een Engelsman om zijn scriptie na te laten kijken. Het vinden van een betrouwbaar iemand bleek niet eenvoudig. Zo was het idee geboren om een platform te beginnen waar studenten hun scriptie door freelancers uit een editorgroep kunnen laten nakijken: Scribbr.’

De drie startten vanuit een antikraakpand in het centrum van Tilburg. ‘We begonnen klein en goedkoop en hebben allereerst een simpele website opgezet. Aangezien we geen investering hadden, moest alles goedkoop en lean’, vertelt Swaen. Zo bestond de frontend uit een simpele Wordpress-website en hadden de jongens een backend die bestond uit enkel wat spreadsheets. ‘Als we een scriptie binnen kregen moesten we ons editorbestand handmatig afbellen om te kijken of er iemand tijd had om de scriptie na te kijken. Een tijdrovend, maar ook leerzaam proces’, vertelt Swaen.

Lean start-up

Nadat de eerste orders binnen kwamen, gingen de ondernemers hun processen automatiseren. Hierbij maakten ze gebruik van de ‘Lean Startup’-methode. Dit houdt in dat er eerst testversies online worden geplaatst. Op basis van de ontvangen feedback werden de functionaliteiten verbeterd. ‘Hierdoor hebben we zeer efficiënt en effectief kunnen ontwikkelen’, meent de medeoprichter. Ze gingen allereerst aan de slag met de backend in het framework Symfony. Ze behaalden hun eerste mijlpaal toen de woorden tijdens het uploadproces automatisch werden geteld, waarna de student via iDeal kon afrekenen.

Vandaag de dag zijn alle processen geautomatiseerd en geoptimaliseerd. De student uploadt een document, waarna de woorden automatisch worden geteld. Vervolgens kan een student door middel van screenshots aangeven welke pagina’s wel of niet nagekeken moeten worden en wordt dit betaald via iDeal. De student wordt vervolgens per sms of e-mail geïnformeerd als het document is nagekeken. Deze is te downloaden via de website. Tijdens het proces wordt de beschikbaarheid van de editors gecheckt en vindt er een automatische taaldetectie plaats.

Daarnaast zorgt het bedrijf voor kwaliteitsmonitoring. Hiervoor worden de opgeleverde documenten van de editors geanalyseerd. Swaen: ‘Wanneer bepaalde waarden afwijken van onze normen, evalueert onze kwaliteitsmanager het betreffende document voordat deze naar de student wordt verstuurd. Hierdoor kunnen wij de beste kwaliteit garanderen.’

Plagiaatcheck

Een ander belangrijk onderdeel van Scribbr is de geautomatiseerde plagiaatcheck. ‘De check wordt bij Ephorus in Utrecht ingekocht’, vertelt Swaen, ‘maar de look en feel is helemaal van Scribbr. Een developer gespecialiseerd in tekstanalyse vernieuwt de plagiaatcheck. Deze check moet naast het detecteren van plagiaat ook vertellen hoe de plagiaatkwestie kan worden opgelost. Daarnaast moet het inconsequenties in de tekst markeren. Dit is uniek en we verwachten dat duizenden studenten over de hele wereld hier gebruik van gaan maken.’

De dienst blijkt in Nederland een groot succes, waardoor de start-up in 2014 begon met de uitrol naar andere Europese landen. Dit resulteerde in tien gelokaliseerde websites en ontvangen orders van over de hele wereld. Swaen schrijft de (internationale) groei toe aan de mond-tot-mondreclame van de ‘supertevreden klanten’. Dit bewerkstelligt de start-up door de focus te leggen op klanttevredenheid. ‘Klanttevredenheid staat bij ons centraal. Wij staan altijd klaar voor onze klanten: zeven dagen in de week van negen uur in de ochtend tot elf uur ’s avonds. Wij doen er alles aan om klanten 100 procent tevreden te maken. Zo worden studenten vaak opgebeld om te vragen hoe de ervaring met onze dienst was en vragen we hoe we hem/haar nog verder kunnen helpen. Hierdoor kunnen wij problemen oplossen en met de feedback van de student onze dienst weer verbeteren.’

Personeel

Om deze (internationale) groei te realiseren, moest de start-up nieuw personeel aannemen. Dit bleek nog wel een uitdaging te zijn. Swaen: ‘Met hr hebben we de minste ervaring. Het was voor ons dan ook de grootste uitdaging om goed personeel te werven. Dit komt helaas niet aanwaaien.’ Toch is het de ondernemers goed gelukt. In drie jaar tijd is het team uitgegroeid tot tien man. Zo is er iemand werkzaam voor Nederlandse, Duitse en Engelse support en is er een kwaliteitsmanager toegevoegd die op de kwaliteit van de editorgroep toeziet. Daarnaast zijn er diverse ontwikkelaas toegevoegd, zoals business developer en extra php-developers. Bovendien beschikt het over een editorgroep van ruim 250 editors uit Nederland, Duitsland, Verenigde Staten/Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

‘Nieuwe medewerkers beginnen met een specifieke functie, maar ontplooien zichzelf erg snel. Ze hebben meestal na een jaar alweer een nieuwe functie. Een voorbeeld hiervan is onze Duitse supportmedewerker, die al snel is gepromoveerd naar manager Duitsland. Wij willen voor ieder land een eigen business developer aanstellen. Deze moet het Scribbr-concept goed in dat land uitrollen. Dit moet bijdragen aan ons doel om ieder jaar meer dan 100 procent te groeien’, aldus Swaen.

De financiën zal deze groei in ieder geval niet tegenhouden. Dit komt doordat de start-up geheel ‘bootstrapped’ is. Dit houdt in dat een organisatie zonder externe financiering werkt. De medeoprichter licht toe: ‘Omdat wij de kosten altijd enorm laag hebben weten te houden, hebben we geen externe financiering nodig gehad. Onze winsten investeren we in het bedrijf. Door economies of scale kunnen we steeds efficiënter werken.’

Ondernemersteam

Scribbr beschikt over drie partners: Bas Swaen (finance en fiscale economie), Richard van Laak (information management) en Koen Driessen (information management). Volgens Swaen is de kracht van het team dat ze alle vaardigheden in huis hebben om het bedrijf draaiende te houden en door te ontwikkelen. Swaen is goed in legal, fiscaal, operations en hrm. Van Laak is op zijn beurt een ijzersterke developer met gevoel voor business. Tot slot heeft Driessen veel ondernemerservaring. Hij richt zich op front-end, online marketing en business development. Het ondernemersteam werd deze maand door TeamVenture benoemd tot top drie beste (opkomende) ondernemersteams.

Scribbr oprichters Koen Driessen Bas Swaen Richard van Laak

Scribbr-oprichters: Koen Driessen, Bas Swaen en Richard van Laak

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-22T11:55:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.