Storro biedt disruptief cloud-alternatief

cloud computing

Er is een toenemende stroom aan hacks en cyberaanvallen. Dit wordt versterkt doordat onze digitale infrastructuur verregaand is gecentraliseerd; onze data wordt voor het grootste gedeelte centraal opgeslagen bij een gering aantal grote partijen. Hierdoor moet het traditionele client-server model worden heroverwogen. De Hengelose start-up Storro’s speelt hier op in. Het biedt een dataopslag-oplossing waarbij decentralisatie, compartimentering en encryptie wordt gecombineerd.

Bijna elke onderneming beschikt over gevoelige informatie: van intellectueel eigendom en productiegeheimen tot financiële gegevens of persoonsgegevens. Door het toenemende aantal cyberincidenten en onder druk van de nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot persoonsgegevens, worden ondernemingen genoodzaakt om deze gegevens te beveiligen.

‘Veel bedrijven kiezen ervoor om hun gegevens op te slaan op een centrale plek zoals de cloud’, vertelt Friso Stoffer, financieel directeur bij Storro. ‘De it-revolutie van het afgelopen decennium waarbij bedrijven hun data naar de cloud migreerde bracht veel flexibiliteit. Echter legde het gelijktijdig ook de zwakheden van het client-sever-model bloot. Informatie-uitwisseling in dit model is namelijk nooit werkelijk privé. Dat komt door de afhankelijkheid van derden. Bovendien wordt alle informatie op één plek opgeslagen. Dat maakt het kwetsbaar voor informatie-onderschepping en misbruik.’ 

Cloud-alternatief

Stoffer meent dat bedrijven alternatieven zoeken voor dataopslag waarbij privacy, veiligheid en bedrijfscontinuïteit worden gewaarborgd. Daarvoor is Storro in 2012 opgericht door Yori Kamphuis (chief business development officer, gespecialiseerd in geopolitiek en veiligheid), Michel Eppink (chief product officer, gespecialiseerd in software ontwikkeling en user interface) en Remco Bloemen (chief technical officer, gespecialiseerd in wiskunde en encryptie). Het team werd al snel versterkt met Friso Stoffer (chief financial officer, achtergrond in financiële wiskunde en internationale consultancy) en een aantal back-end developers en een sales en marketing manager.

De start-up biedt een applicatie voor het veilig uitwisselen van bestanden. Hiervoor gebruikt het gedecentraliseerde peer-to-peer technologie, in combinatie met compartimentering en encryptie van de data. ‘Onze technologie knipt data op in stukjes, versleutelt het en verspreidt de data over locaties (peers) die de gebruiker zelf kiest. Dit zorg voor de vereiste veiligheid en privacy, zonder concessies te doen op gebruiksgemak. Bovendien zijn bedrijven niet meer afhankelijk zijn van derde partijen zoals een cloudprovider. Data komt louter in handen voor wie het daadwerkelijk bestemd is.’ De applicatie is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS, maar de ondernemers willen de app ook geschikt maken voor mobiel gebruik. 

Gevestigde orde verstoren

De concurrentie van Storro bestaat grofweg uit twee groepen, meent Stoffer. ‘Enerzijds de gevestigde orde in de ‘file shareing & synchronization’-markt zoals een Dropbox, Box, Wetransfer en Onedrive. Zij hebben een hoge marktpenetratie. Anderzijds is er een handjevol kleine securityspelers zoals een Tresorit of SpiderOak. Zij houden echter vast aan het traditionele, maar gebleken feilbaar client-server model. De concurrentie heeft grote gebruikersaantallen en een hoge marktpenetratie, maar wij bewijzen met ons product dat innovatie de sleutel is tot toekomstig succes in deze markt.’

Het bedrijf heeft inmiddels een klantenkring in zowel het midden- als grootbedrijf. ‘De gemene deler is de omgang met gevoelige informatie en project gebaseerd werken. Wij richten ons daarom voornamelijk op sectoren als accountancy, advocatuur, high-tech industrie, onderwijs, overheid, telecom en financiële instellingen’, laat de financieel directeur weten.

Om te groeien wil Stoffer meer naamsbekendheid genereren. ‘Als kleine partij met dit budget zijn we aangewezen op platforms die niet duur zijn om je boodschap over de bühne te krijgen. Door creatief te zijn met middelen en gedreven door de wetenschap dat we een product bieden dat de samenleving een stukje veiliger maakt, worden we opgepikt door steeds grotere spreekbuizen.’

De start-up is tot nu toe gefinancierd uit eigen middelen (organische groei). Daarnaast kreeg het vanuit de overheid een Small Business Innovation Research-beurs. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-08T08:59:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.