Noorse sensormaker haalt 15 miljoen dollar op

Sensorontwikkelaar Novelda heeft een investering van vijftien miljoen dollar weten binnen te halen om zijn XeThru-radar-sensortechnologie verder te ontwikkelen en op te schalen naar hoog-volume applicaties.

Novelda kondigde het XeThru ontwikkelaarsplatform voor sensortoepassingen begin 2017 aan. Het ging toen om Noveldas tweede generatie X4-ultra-wideband impulse radar system-on-a-chip. Deze soc gaf de mogelijkheid om makkelijk sensoren te implementeren die kleine bewegingen of verplaatsingen kunnen waarnemen, aanwezigheid kunnen detecteren in een ruimte of belangrijke levenstekens van levende wezens waarnemen.

De transmitter op de chip maakt gebruik van de 7,29 GHz- of de 8,748 Ghz-band, afhankelijk van de niet-gelicenseerde band in een land. De X4 soc moest het ook makkelijker maken voor klanten die zelf geen radarsensortoepassingen ontwikkelen, deze toch toe te laten passen.

Uwb

Bij ultra wideband (uwb) worden zwakke pulsen over een groot spectrumbereik uitgezonden. Dit kan doordat bij de techniek geen draaggolf gebruikt wordt. Omdat de gegevenspakketjes over zo'n grote frequentieband parallel verzonden worden, zijn hoge gegevenssnelheiden mogelijk, tot wel 1 gb per seconde over een afstand van tien meter. Uwb heeft weing last van obstakels, zoals tussenmuren. Uwb kreeg al in 2002 de goedkeuring van de FCC om in commerciële toepassingen te gebruiken, mits het vermogen laag blijft.

Het bedrijf is een spin-off van de Universiteit Oslo dat biomedische toepassingen ging ontwikkelen in 2008. Deze toepassingen waren toen nog gericht op bijvoorbeeld het in de gaten houden van de hartslag van een patiënt.

Inmiddels is de tijd gekomen om de volgende stap te nemen in het ontwikkelingsproces, namelijk het vergroten van de toepassingsmogelijkheden van de XeThru-chips. Dat lijkt met deze kapitaalinjectie aardig gelukt.

Investor (een Noorse venture-investeerder) zegt in een persbericht dat ze verwachten dat de radarsensortoepassingen zeker binnen de internet of things-wereld interessante mogelijkheden kunnen bieden, zowel in consumentenelektronica als automatiserings- en eHealth-applicaties.

De sensoren van Novelda hebben het bedrijf in ieder geval al een Technology Innovation Award opgeleverd voor productinnovatie bij de ISSCC 2018-conferentie in San Francisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-07T09:11:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.