Het VK is eenhoornkoning van Europa

Dit artikel delen:
Engeland, Houses of Parliament

Succesvolle technologiebedrijven komen vaak uit Silicon Valley, maar het VK kan er ook wat van. Volgens een rapport van Dealroom.co hoeft het VK alleen de VS en China voor zich te laten gaan met betrekking tot het aantal unicorns, ofwel bedrijven met een marktwaarde van meer dan een miljard dollar.

Het rapport werd gepresenteerd tijdens de London Tech Week en laat zien dat het eiland afgelopen jaar dertien nieuwe eenhoorns voortbracht en daarmee op plaats drie van de wereldwijde ranglijst die zich baseert op marktwaarde staat. De VS en China toverden respectievelijk in totaal al 703 en 206 eenhoorns uit de hoge hoed, het VK 72, op afstand gevolgd door Duitsland met 29 en India met 26.

De cijfers zijn opgetekend door Dealroom.co voor de (afgelopen) London Tech Week. De positieve cijfers moeten laten zien dat de eilandengroep nog steeds de go-to-area is voor tech-startups. Als je de lijst langsgaat op Slideshare, valt op dat vooral fintech-startups het de afgelopen jaren goed doen, iets dat geen verrassing is met Londen als het vooralsnog grootste financiële Europese centrum in huis. 

In een artikel op Technation wordt digital secretary Jeremy Wright aangehaald; hij stelt dat de Britse tech-industrie gevierd moet worden omdat het recordaantallen aan investeerders trekt en miljoenen mensen in het hele land aan het werk houdt. Een kleine verwijzing naar het roemruchte verleden van Groot-Brittannië tijdens de industriële revolutie wordt niet geschuwd.

Drijfveer

"Nog minstens 75 bedrijven gaan ergens in de komende paar jaar de miljarddollarmijlpaal halen"

Met de grote aantallen eenhoorns komt natuurlijk de vraag: hoeveel meer dan andere Europese landen? Op dit moment heeft het VK in totaal ongeveer een derde van alle eenhoorns in Europa 'geleverd'.

Een belangrijke drijfveer van de groei is het aantal investeringen dat gedaan wordt, namelijk 35 miljard dollar tussen 2013 en 2018. In 2019 zou tot nu toe al vijf miljard door venture capital geïnvesteerd zijn. De mooie-cijferparade sluit af met de mededeling dat er nog minstens 75 bedrijven zijn met een marktwaarde van tenminste 250 miljoen dollar die ergens in de komende paar jaar de miljarddollarmijlpaal halen. 

In vergelijking met andere landen ziet het VK zich graag als grote winnaar door te laten zien dat sinds 2012 net zoveel eenhoorns uitgeglitterd zijn als in Nederland, Duitsland, Zweden en Israël tezamen. Het lijkt wel een sneer richting het Songfestival.

Vrijwel alle eenhoorns komen dan ook uit Londen. Zes andere steden hebben elk tenminste twee eenhoorns 'geleverd', al is de kans groot dat deze groep steden steeds interessanter wordt voor startups, al was het maar omdat de kosten van levensonderhoud in Londen hoog liggen. 

Naast het voordeel dat Engels de landstaal is van het VK, blijkt uit de cijfers ook dat het hebben van veel accelerators van belang is. Ter vergelijk de cijfers vanaf 1990: Londen heeft 146 accelerators, de overige zes grote steden in het VK hebben er 22, Berlijn 42 en Amsterdam 18. Desalniettemin hebben die laatste twee tot nu toe respectievelijk tien en zes unicorns voortgebracht.

Over de gevolgen van de aanstaande Brexit wordt niet gerept. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-27T11:40:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.