Novell ziet kansen door Vista

Lancering nieuwe Windows-versie 'hét moment om aan te vallen'

Dit artikel delen:

Novell-ceo Jack Messman voorspelt een migratiegolf naar Linux na de lancering van Microsoft Vista. Bezoekers van Novells Europese Brainshare-conferentie, vorige week in Barcelona, delen zijn optimisme hooguit ten dele.

Novells ceo Jack Messman kan met de beste wil van de wereld niet aangeduid worden als een boeiend spreker. Toch kreeg hij tijdens zijn keynote op Brainshare vele wenkbrauwen in beweging. Hij stelde namelijk dat de lancering van Vista door Microsoft het moment is om "aan te vallen" met Linux. Messman verwacht een golf van migraties van Windows naar Linux wanneer de Windows-gebruikers de upgrade naar het nieuwe besturingssysteem overwegen.
"Windows Vista betekent een enorme kans voor Linux", aldus Messman, "De gebruikers zullen geconfronteerd worden met de kosten die gepaard gaan met de upgrade naar Windows Vista en dit zal voor velen de doorslag geven om over te schakelen naar Linux." Novells ceo gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat een migratie naar Linux door de noodzaak applicaties om te schrijven ook niet met gesloten beurs gerealiseerd kan worden.
Messman kondigde aan dat Novell gerichte campagnes zal voeren om de twijfelaars over de streep te trekken. De voormalige ceo van Cambridge Technologies doet het welhaast voorkomen vanuit louter idealistische beweegredenen te werken. "Novell bevrijdt de wereld van Microsoft", vertrouwde hij de verzamelde Europese it-pers toe na afloop van zijn keynote.
Ruud van Zutphen is als business development manager Linux en Open Source bij HP een alliantiepartner van Novell. Hij denkt niet dat de lancering van de opvolger van XP hét moment wordt voor bedrijven om over te stappen op Linux. "Ik geloof niet dat de ratio's zo gemaakt worden als Messman nu voorstelt. Bij de kosten gaat het niet alleen om de migratie maar ook om trainingen. Mijn inschatting, maar dat kan ik niet hard maken, is dat migreren naar Vista goedkoper zal uitpakken omdat mensen minder veel scholing nodig hebben."
In de kantooromgeving blijft Windows Office voordelen houden ten opzichte van open source, aldus Van Zutphen. "Dan kijk ik alleen maar naar onze eigen organisatie waar we de keuzevrijheid hebben. Wereldwijd zijn er zo'n vierduizend mensen, veelal techneuten, die het leuk vinden om op Linux te werken. De echte massa zit op de directory servers. Als je voordeel wilt halen in het beheer, heb je veel meer aan migreren aan de back-end kant. Wij zien de laatste tijd veel succesverhalen op het gebied van Oracle en SAP. Op de desktop wordt altijd een hoop politiek lawaai gemaakt. Zowel Microsoft als Linux-aanbieders komen met prijsvergelijkingen die gerust wel kloppen maar toevallig wel altijd in hun voordeel uitpakken. Daar moet je doorheen kijken."
Voor Klaas de Jong, hoofd ICT-beheer IJsselland Ziekenhuis, snijdt Messmans opmerking wel hout, maar hij verwacht dat een groot deel van de kantooromgevingen gewoon op Windows in combinatie met het Office-pakket zal blijven draaien. "Migraties naar Linux komen veel vaker voor aan de kant van de database en file servers. SQL kan bijvoorbeeld relatief gemakkelijk omgezet worden naar MySQL. Als je in de kantooromgeving alles wilt overzetten naar Linux kost dat veel geld. Mensen doen dat niet zo snel, tenzij ze ertoe "gedwongen" worden. Ik begrijp wel wat die ceo bedoelt hoor. Omschakelen naar Vista kost klanten ook veel geld, misschien is op dat moment de tijd rijp voor Linux. Ik heb op Brainshare de plannen met Groupwise gezien en daarvan was ik wel onder de indruk. Ze gaan veel features versterken; als dat gebeurt zie ik Groupwise nog wel een volwaardig alternatief voor Exchange worden."

Open Enterprise Server

Novell heeft een nieuwe vlag gekozen waaronder het de strijd om de gebruiker gaat voeren: Software for the Open Enterprise. De Linux-aanbieder verdeelt de wereld voortaan in vijf werkterreinen: desktop, data center, security en identity management, resource management en workgroups. Volgens Messman kan 10 tot 80 procent van alle werknemers in een bedrijf zonder productieverlies overstappen op Linux. "Tegen eenvijfde van de kosten van Microsoft krijgen ze veel meer functionaliteit op hun desktop."
Messman betoogde in Barcelona dat Novell "de klanten de controle weer in handen geeft". Als voorbeeld noemde hij Novell Open Enterprise Server (OES), de in maart gelanceerde combinatie van besturingssysteem Netware en Suse Linux Enterprise Server.
Novell heeft naar eigen zeggen wereldwijd sinds de lancering vijf miljoen OES-licenties verkocht aan vierduizend klanten.
Het eerder aangehaalde IJsselland Ziekenhuis gebruikt wel Suse Linux, maar geen Netware en heeft vooralsnog geen belangstelling voor OES, waarop zowel open als commerciële software kan draaien. Hoofd ICT-beheer Klaas de Jong: "In het verleden hadden we Netware hier draaien, maar in 1999 zijn we overgestapt op NT en dat bevalt goed. Tot nu toe hebben we er nooit over nagedacht om terug te gaan naar Netware. Ik zie daar op dit moment geen toegevoegde waarde in. Het zou een ander verhaal zijn als we binnen het gebouw ook desktops op Linux hadden draaien, dan is OES wel interessant. Maar Linux op de desktops? Dat wordt zo'n heftige migratie, daar beginnen we maar niet aan. Iedereen leert op school omgaan met Microsoft-producten, dus daar hoef je mensen niets meer over uit te leggen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Mireille Sampimon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.