Borst zet in op ict

Automatisering moet kwaliteit en doelmatigheid zorg verbeteren

Dit artikel delen:

De Nederlandse zorgsector moet op gebied van ict binnen enkele jaren tot de top behoren, is de ambitieuze doelstelling van minister Borst (Volksgezondheid). Momenteel profiteren de zorginstellingen nog te weinig van de mogelijkheden van ict. Nederland is hier niet uniek in; bijna overal ter wereld loopt de zorgsector achter wat betreft het toepassen van ict.

De minister ziet dan ook alle reden voor een actief beleid. Daarom zijn in haar nieuwe begroting extra gelden uitgetrokken om toepassingen op velerlei terreinen in de zorg te stimuleren. Een voorbeeld daarvan is het Elektronisch Patiëntendossier, waarmee onder meer versnippering valt tegen te gaan.

Onwetend

Ict kan een belangrijke rol spelen bij het vergroten van kwaliteit en doelmatigheid in de zorg. Dit geldt bijvoorbeeld voor het herontwerpen van zorgprocessen in ziekenhuizen. Ook ketenzorg kan alleen tot stand komen als alle partijen over de juiste informatie beschikken. Ict-toepassingen kunnen zorgprocessen transparant en daardoor inzichtelijk maken. De minister noemt in de begroting al twee projecten in de zorg waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van deze eigenschap van ict-toepassingen.
Internet geeft de patiënt veel mogelijkheden. Deze is bijvoorbeeld via dit medium beter in te lichten. Borst: "De hoeveelheid aan informatie die internet biedt, maakt de kloof tussen patiënt en hulpverlener kleiner. De positie van de patiënt in zijn interactie met de zorgverlener wordt sterker." Hij staat immers niet meer onwetend tegenover zijn arts.
Het ministerie is bezig internet beter toegankelijk te maken voor gehandicapten. Dit is belangrijk omdat internet gehandicapten de kans biedt hun maatschappelijke participatie te vergroten. Voor ouderen bieden seniorweb en internetcafe's in verzorgingshuizen die kans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.