Verkeerd medicijngebruik voorkomen

Informatie-uitwisseling ziekenhuis- en openbare apotheek in gang gezet

Dit artikel delen:

Twee leveranciers van apotheeksoftware, Microbais en Falcon, werken aan informatie-uitwisseling tussen hun pakketten. Dankzij deze samenwerking kunnen ziekenhuizen en openbare apotheken elkaar melden welke medicijnen zijn voorgeschreven en verstrekt. Tot dusver is die communicatie minimaal, een bizar manco in het informatietijdperk.

De samenwerking tussen Falcon (ziekenhuis-) en Microbais (openbare apotheken) moet leiden tot uitwisseling van informatie over verstrekte geneesmiddelen. Tot dusver weten beide soorten apotheken veelal niet wat patiënten van de ander krijgen, met alle gevolgen van dien. Apothekerskoepel Knmp berekende vorig jaar dat in Nederland jaarlijks 131 duizend mensen door verkeerd geneesmiddelengebruik in het ziekenhuis belanden. Daarbij werd 66 procent van de opnames als 'vermijdbaar' bestempeld. Afgezien van menselijk leed betekent dat een jaarlijkse kostenpost van driehonderd miljoen euro. Met een vollediger medicatieoverzicht valt dus veel voordeel te behalen.

Zonder regie

Microbais en Falcon wisselen informatie uit via Edifact-berichten op basis van de Ozis-standaard. Het gaat om uitwisseling van medicatieprofielen voor dienstwaarneming, ontslagmedicatie en poliklinisch voorgeschreven medicijnen.
Falcon levert sinds twee jaar het systeem Falcon-Pharma voor ziekenhuisapotheken. Dat is gebaseerd op Microsofts erp-pakket Navision. In twee jaar heeft Falcon met acht (van de 85) ziekenhuisapotheken als klant een aardig marktaandeel behaald. Nog eens vijf klanten hebben bijna getekend, aldus topman Doede Keuning. Met een marktaandeel van circa 30 procent is het Amsterdamse Microbais al twee decennia hoofdrolspeler bij openbare apotheken.
De samenwerking is deels een reactie op het succes van concurrent Pharmapartners, die zijn ziekenhuisapotheeksysteem Zamicom steeds vaker koppelt aan de 715 openbare apotheken die met zijn pakket Pharmacom zijn geautomatiseerd. Ook dat gebeurt via de Ozis-standaard.
Samenwerking tussen ziekenhuis- en openbare apotheken is van groot medisch belang voor de patiënt en van strategisch belang voor ict-leveranciers in de apotheekwereld. Microbais annonceerde twee jaar geleden de bouw van eigen software voor de ziekenhuisapotheek, maar staakte dat toen Falcon met nieuwbouw kwam. "Dubbel werk in een krappe markt is niet verstandig", zegt Microbais-directeur Peter Wittop Koning, "Dan kun je beter samenwerken".
Ozis begint hiermee een de facto standaard te worden voor uitwisseling van medicijngegevens. "Ozis is met Edifact-berichten misschien niet de modernste technologie, maar het werkt", aldus Wittop Koning. Op dit moment zijn Microbais en Pharmapartners de leidende bedrijven in de openbare apotheeksector. De derde leverancier op deze markt, Euroned, was voorheen krachtig maar startte pas onlangs softwarenieuwbouw, na een onrustige periode.
Ook Nictiz, het door de overheid gefinancierde landelijke regiecentrum voor zorg-ict, heeft uitwisseling van medicatiegegevens als eerste prioriteit. Met de uit commerciële noodzaak geboren samenwerking lijken ict-bedrijven als Microbais en Pharmapartners zonder Nictiz-regie al veel van die doelstellingen te realiseren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Tom Smit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.