Nederlandse J2ee-applicatieserver

Enschedese programmeurs poorten Domino-applicaties naar Java

Dit artikel delen:

Het Enschedese softwarebedrijf Reinhard & Partners is klaar met het overhevelen van zijn werkstroom-programma's van het Domino- naar het Java-platform. Het ontwikkelde daar een eigen applicatieserver voor en poortte de populairste toepassingen, zoals die voor documentbeheer en meldingenregistratie. KPN zet als een van de eerste de Nederlandse server in.

Het KPN-onderdeel Vaste Net vervangt de bestaande Domino-toepassing voor documentbeheer door de nieuwe variant van Reinhard. Deze draait op de in Enschede ontwikkelde Quality Online Application Server. In eerste instantie gaan zo'n vijftienhonderd medewerkers hiervan gebruik maken, dat aantal kan later uitbreiden naar tienduizend, meldt directeur/oprichter, Peer Reinhard.
Het KPN-onderdeel gebruikt volgens Reinhard Domino alleen voor het documentbeheersysteem. De overstap naar de J2ee-server is daardoor eenvoudiger dan voor een bedrijf dat bijvoorbeeld ook mail- of agenda-diensten op dit platform draait. Overstappen van de huidige Domino-gebruikers is echter niet wat Reinhard met zijn nieuwe softwareversie wil bereiken. "Veel van de bedrijven die geïnteresseerd zijn in ons documentbeheersysteem werken niet met Domino. Zo bekeken vormt Domino een voor ons een barrière. Nu kunnen we ook deze bedrijven bedienen."

Piekeren

Een tweede, praktischer reden voor de overstap is volgens Sjoerd Talsma, een van de drie Java-programmeurs bij Reinhard, dat onderhoud en ontwikkeling van de Domino-applicaties tijdrovend is. Op het Java-platform gaat dat een stuk sneller. "Domino-programmeurs moeten meer piekeren meer dan Java-ontwikkelaars."
De applicatieserver bevat de belangrijkste onderdelen van Reinhards huidige Quality-online toepassingen. De toepassingen zelf bestaan op de J2ee-server uit alleen xml-code. Talsma: "Wat het uitmaakt? Voor een werkstroom-toepassing op het Domino-platform moeten we de benodigde functies apart programmeren. Diezelfde functies zijn nu onderdelen van onze Java-server. Een toepassing bestaat daardoor uit niet meer dan aanroepen van die functies." Volgens Talsma maakt de server het programmeren van een compleet nieuwe toepassing veel makkelijker: "De functionaliteit haal je uit eerder geschreven apps."
Reinhard denkt dat hij met de applicatie-server het hogere management sneller kan overtuigen. "Wij hoeven ze niet te vragen een platform in te zetten dat alleen gedeeld wordt met e-mail." De toepassingen op de server zijn te benaderen via internet, een intranet of een extranet. "Het klachtenafhandelingsysteem en het documentbeheersysteem, draaien leuk onder Domino. Nu kunnen we het ook leveren op een ander, gratis platform. Dat drukt, niet onbelangrijk, de prijs."

Sleutelen

Veel van de gebruikers van Quality-online-toepassingen zitten in de gezondheidszorg. "Pharmacie, gemeentelijke gezondheidszorg, zorginstellingen, daar concentreren we ons wereldwijd op." Reinhard stelt dat het systeem in een handomdraai is in te zetten. "Ons systeem kan je geruisloos invoeren. Je hoeft er niet eerst een jaar aan te sleutelen."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-10T00:00:00.000Z Gijs Hillenius


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.