Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

First Consulting helpt Hortilux bij inzet van IoT voor groeilichtsystemen

First Consulting in Computable

Paul ten Haaf

Paul ten Haaf

Noem Hortilux liever niet zomaar een leverancier van groeilichtsystemen voor de tuinbouw. Het bedrijf biedt tegenwoordig een slimme toepassing van lampen, sensoren, IoT, machine learning en een app om data aan tuinders te ontsluiten. First Consulting was de IT-partner voor concretisering en realisatie van de dienst Hortisense en maakte daarbij onder meer gebruik van ontwikkelplatform Mendix. Hortisense is genomineerd voor een Computable Award 2018 in de categorie Digitale Transformatie.

Om zich te onderscheiden van de concurrentie besloot Hortilux kortgeleden zijn fysieke producten uit te breiden met de slimme IoT-dienst Hortisense. Daarmee zorgen tuinders op efficiënte wijze voor meer rendement per vierkante meter. Sensoren meten de lichtopbrengst en het klimaat in de kas, bewaken de technische installaties, analyseren het stroomverbruik en voorspellen zelfs de productie aan de hand van machine learning. Een speciaal ontwikkelde app maakt de sensordata inzichtelijk, zodat tuinders hun bedrijfsvoering er op af kunnen stemmen.

Business technology

"Mendix als low-code platform pas daar goed bij. Je programmeert geen code, maar ontwikkelt er modellen mee"

De software achter Hortisense werd bedacht en ontwikkeld door experts van First Consulting. Ze deden dit met behulp van Amazon Web Services en Mendix, een low-code ontwikkelplatform. “We gebruiken Mendix regelmatig”, vertelt Paul ten Haaf, associate partner bij First Consulting. “Het is goed toepasbaar voor innovatieve applicaties in de vorm van portalen en mobiele apps. Het platform past goed bij ons type consultants. Zij combineren business consultancy met IT-ontwikkeling en worden door ons ook wel business technology consultant genoemd. Ze sparren met klanten en maken nieuwe concepten concreet, die ze vervolgens realiseren met IT-ontwikkeling. Mendix als low-code platform pas daar goed bij. Je programmeert geen code, maar ontwikkelt er modellen mee.”

First Consulting helpt organisaties te digitaliseren van klant- en interne processen. Ruim tweehonderd medewerkers geven advies over procesverbetering, ontwikkelen software tools en ondersteunen bij de acceptatie door de stakeholders. Door deze mix van activiteiten is de onderneming breder georiënteerd dan andere dienstverleners. Mede om deze reden kiezen veel grote namen in sectoren als infrastructuur, industrie en financiële dienstverlening voor de inzet van First Consulting. Denk bijvoorbeeld aan ProRail, Schiphol, Heineken, Philips en Rabobank.

Groeimarkt IoT

Een van de speerpunten van First Consulting is business technology. Dat behelst onder meer low-code development, robotic process automation, data analytics en Internet of Things. Ten Haaf: “IoT is meer dan een buzzword. Voor ons is het een echte groeimarkt. Er komen tegenwoordig veel projecten voorbij. Voornamelijk de maakindustrie en infrastructuursector gebruiken IoT ter verbetering van productieprocessen en ter voorkoming van verstoringen.”

De komende tijd verwacht Ten Haaf vooral projecten in het industriële Internet of Things (IIoT). “Veel van onze klanten zitten in die hoek. Zij zoeken manieren om hun industriële of infrastructurele processen robuuster en sneller te maken. IIoT is een middel dat ze hiervoor kunnen inzetten. Bij Hortilux vervangen wij binnenkort het AWS-gedeelte door Splunk. Dit platform biedt onder andere real-time analytics en visualisatiemogelijkheden. First Consulting verwacht de combinatie low code en Splunk veel vaker in te gaan zetten in IIoT-projecten.”

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-30T13:42:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.