Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Moderne cloud vraagt om een combinatie van stabiliteit en wendbaarheid

Accenture na overname Sentia sterker in hybrid cloud, transformatie en operatie

Sentia Accenture

Accenture heeft in september de Nederlandse en Belgische tak van Sentia overgenomen. De integratie vordert gestaag en partijen liggen op koers om zich verenigd op de cloud markt te onderscheiden.

Cloud First is de wereldwijde organisatie binnen Accenture met als focus cloud infrastructuur, applicatie engineering en data & AI. Het Cloud Continuum, de naadloze samenwerking van public, private, on-premise, sovereign, multicloud en edge, is een belangrijk speerpunt in de visie van Accenture Cloud First. Hybrid Cloud en Digital Experience Monitoring, oftewel monitoring van de cloud gestuurde bedrijfsprocessen, zijn de specialismes van Sentia.

Nog voor het voltooien van de transitiefase spreken beide organisaties over een geslaagde convergentie van zowel de visie op de cloud ontwikkelingen als van de kennis, expertise en technologie om die gezamenlijke inzichten te verwezenlijken.

Roy Ikink werkt bijna 20 jaar bij Accenture en leidt de Technology afdeling voor Nederland, inclusief Cloud First. ”De verschuiving richting het cloud continuum vormde voor ons de belangrijkste drijfveer om Sentia over te nemen”, zegt Ikink en vervolgt: “tot voor kort was er veel focus op de migratie naar public cloud en de ’hyperscalers’ groeiden de afgelopen jaren significant. We zien een herbalancering naar een mix van public, private, on-premise infrastructuur, sovereign cloud, multicloud en zelfs edge computing. Eigenlijk moeten alle smaken naadloos in elkaar overgaan, gestuurd vanuit één centrale plek. Wij noemen dat bij Accenture het Cloud Continuum en ontwikkelden een methodiek met tooling om dat te beheersen: de Continuum Control Plane. De control plane zorgt enerzijds voor stabiliteit, anderzijds voor wendbaarheid.

We zijn wereldwijd een leidende partner bij de grote public cloud providers. Door aanvankelijk de focus op de public cloud te leggen, ontstond er binnen de Nederlandse organisatie een leemte in expertise op het vlak van de hybride cloud. Dat gemis liet zich niet snel invullen via rekrutering, maar wel door overname van een gekwalificeerde partij.”

Digital Experience Monitoring

"Door gebruikers centraal te stellen in hun gebruik van IT kom je veel meer te weten over hoe de IT-voorzieningen daadwerkelijk werken"

Sentia, actief in Nederland en België, had zich op de markt al bewezen als een hybride cloud dienstverlener die geheel los van de technische oplossingen bedrijven adviseert over de te volgen cloudstrategie. Enkele jaren terug nam het bedrijf Ymor over, gespecialiseerd in Monitoring en Observability en in BizOps. Het betreft een tamelijk nieuwe tak van sport, voortgekomen uit de monitoring van prestaties van IT-processen. De reikwijdte van laatstgenoemde beperkte zich tot de controle op de technische inzetbaarheid van de operationele IT-voorzieningen. ”Sentia’s dienstverlening stoelt op Digital Experience Monitoring, die ook het effect op de bedrijfsprocessen en op de mensen die werken met bijbehorende IT-hulpmiddelen meet”, verklaart Ruben van der Zwan, voormalig Sentia-CTO en nu Managing Director bij Accenture Cloud First. ”Dat hoeven niet altijd eindgebruikers in de traditionele zin van het woord te zin, dit kunnen ook systeemontwikkelaars zijn, of bijvoorbeeld medewerkers die in een supermarkt nagaan of de vakken goed gevuld zijn. Door deze gebruikers centraal te stellen in hun gebruik van IT kom je veel meer te weten over hoe de IT-voorzieningen daadwerkelijk werken. Dit stelt ons in staat om de waarde ervan in de totale keten te verhogen. Het belang van die keten neemt in de cloud toe. Het concept is verder uitgewerkt naar geavanceerde opties voor ‘business process management’ en naar slimme AI-Ops applicaties voor directe interventies.”

Van der Zwan erkent dat Sentia zelfstandig niet in staat was om de hybride cloud ontwikkelingen met al haar virtueel grenzeloze groeimogelijkheden bij te houden om buiten Nederland en België op internationale schaal klanten te bedienen. Accenture hapte toe vanwege de sterke lokale aanwezigheid, de advisering vanuit business perspectief en de gerichtheid op ondernemingen met een omvang net onder het topsegment. De klik is wederzijds. Accenture beschikt weliswaar mondiaal over een kennisrijke arbeidspoule, maar ontleent ook kracht aan lokaal georiënteerde specialisten. De Observability expertise verwacht Roy Ikink buiten Nederland en België te kunnen exploiteren in onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland. ”In de diverse landen acteren we met één lokale ingang, maar bij de invulling van projecten schakelen we internationaal al naar gelang de behoefte van de klant naar off-shoring of near-shoring. Indien nodig, kan ik à la minuut expertise van elders laten invliegen. En dat gebeurt ook.”

Parallel naar cyber security

Observability en de hybride cloud zijn volgens Van der Zwan heel nauw met elkaar verbonden. ”We praten over veel variaties, waardoor voor de markt versnippering ontstaat, zeg maar gerust dat het zo nu en dan een chaos is voor wat betreft het onderbrengen van data en applicaties. Daar moet je vanuit ’governance’ overwegingen grip op zien te krijgen.” In hun onderlinge dialoog verwachten Ikink en Van der Zwan dat regelgeving van de EU verder invloed gaat uitoefenen op de locatie waar data zich bevinden, waar die worden verwerkt en wie daar zicht op heeft. Ikink verruimt het perspectief en trekt een parallel naar cyber security, een discipline waarmee Accenture zich wereldwijd onderscheidt. De Continuum Control Plane werkt als een luchtverkeersleider, inclusief bijvoorbeeld de Siem- en Soc-voorzieningen en correleert de processing-activiteiten aan de ’events’ in de keten: inefficiency en disruptie laten zich in kaart brengen zodat de druk op IT verminderd kan worden.

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-14T14:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.