Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Is het Intranet nog locatiegebonden?

Door Arno Flapper, Principal Consultant bij Axians

Cloud

Het simpele antwoord hierop is “nee”. Met de komst van de cloud in de vorm van Software-, Platform- en Infrastructuur as a Service is de noodzaak om een Intranet binnenshuis te houden er niet meer.

In het verleden waren dit platformen die nog veel kinderziekten vertoonde. Het koppelen van het lokale Active Directory was lastig, maar vaak op te lossen met een VPN-oplossing. Single Sign On en het koppelen van interne line-of-business applicaties, zoals het ERP-pakket, werd al een stuk complexer en risicovoller. Meer dan eens bleek de instabiliteit van het gehoste platform dusdanig dat de eigen interne omgeving ook plat ging bij een incident. Lastig, wanneer een verlofaanvraag van een medewerker via het Intranet het hele bedrijf voor een dag stillegt.

Tegenwoordig zijn deze platformen bijzonder volwassen en vaak ook nog stabieler dan de interne systemen met beschikbaarheidspercentages, waarvan de eigen systeembeheerder alleen maar kan dromen.

Door de aandacht van leveranciers als Microsoft, VMWare en Cisco is cloud écht Enterprise ready geworden. Eén van de laatste hordes die daarbij genomen moest worden was die van connectiviteit van het bedrijfsnetwerk naar de cloud. Tot voor kort was het alleen mogelijk om cloudplatformen via het Internet te bereiken. Dit was een bottleneck voor sommige bedrijven, omdat op de connectiviteit van het Internet naar het cloudplatform geen SLA is af te sluiten. Een recente innovatie op dit gebied is de mogelijkheid om direct vanuit het bedrijfs-WAN te koppelen met een cloudplatform zoals Microsoft Azure. Met deze innovatie is een SLA niet alleen af te sluiten op het cloudplatform, maar ook op de connectiviteit met het cloudplatform. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijk voor bedrijven om applicaties, zoals een Intranet, buiten de deur te zetten op een cloudplatform. Daarbij maken ontwikkelingen als Active Directory Federation Services 3.0 en Cloud based Active Directories het bijzonder eenvoudig om een applicatie als het Intranet extern te hosten, terwijl het in alles voelt als een interne applicatie voor de medewerkers. Functionaliteiten als Single Sign On en line-of-business applicatiekoppelingen zijn met deze technieken eenvoudig op te zetten op ieder modern cloudplatform.

De vraag is dus niet of een Intranet extern gehost kan worden. De techniek is zondermeer beschikbaar en zeer volwassen. De vraag is: “Hoe wordt uw Intranet gehost?”. Bij deze vraag zijn drie subvragen van belang:

  • Mag het platform buiten het eigen netwerk staan?
  • Indien ja: Wilt u het platform zelf beheren?
  • Indien ja: Wilt u alle vrijheid hebben om het platform naar eigen inzicht in te richten?

Wanneer uw organisatie de stap overweegt om het Intranet op een cloudplatform te hosten, dan moet de beste cloudvorm voor uw organisatie bepaald worden. Dit is applicatieafhankelijk en dient voor iedere applicatie opnieuw overwogen te worden. De huidige Intranetapplicaties die als Software as a Service (SaaS) worden aangeboden zijn bijzonder uitgebreid en passen bij veel van de projecten die wij de afgelopen jaren gezien hebben. Pakketten als WordPress.com en SharePoint Online hebben een schat aan standaardfunctionaliteiten en mogelijkheden om een eigen stijl en indeling mee te geven aan een site. Echter, maatwerkoplossingen integreren in deze pakketten is vrijwel onmogelijk.

Wanneer deze beperking ervoor zorgt dat u het Intranet niet kunt realiseren zoals u wenst, is de volgende stap om te onderzoeken of een gehost platform een optie is. Oftewel, Platform as a Service (PaaS). Daarbij wordt een groot deel van het werk uit handen genomen door de hostingpartij, zoals het faciliteren van een standaard database en een operating system. U bent wel verantwoordelijk voor de inrichting van het Intranetpakket en kunt hierbij kiezen voor een gedeeld platform, public cloud, of een geheel eigen platform, private cloud. Bij de eerste optie bent u sterk gebonden aan de mogelijkheden die de hoster u aanbiedt, maar de prijs is over het algemeen een stuk lager dan een private cloudoplossing. Beide opties bieden een prima oplossing waarop het Internet kan worden gehost. Echter zal u wel meer beheer hebben ten opzichte van een SaaS-oplossing, maar ook meer vrijheden.

Mocht ook dit u teveel beperken, dan kunt u kiezen voor alleen de Infrastructuur as a Service (IaaS). Dan krijgt u alle vrijheden tegen de laagste hostingkosten. Immers, de hoster hoeft alleen een basisvoorziening (het aanbieden van een virtuele omgeving) te faciliteren en voor de overige zaken bent u zelf verantwoordelijk. Met deze optie heeft u dezelfde vrijheden als een intern gehoste oplossing. Ook deze optie is weer beschikbaar als public (gedeelde) of private (geheel eigen) dienst. Voor alle extern gehoste oplossingen dient u wel een eerste voorziening te treffen om uw omgeving cloud-ready te maken. Een koppeling met het eigen Active Directory en stabiele verbinding met het hostingplatform zijn minimaal nodig om te starten met een cloudplatform.

Om terug te komen op de beginvraag: een Intranet is prima te hosten op een cloudplatform. Het is aan u om daarin de keuze te maken die het beste bij uw organisatie past. Axians helpt daarbij graag om de juiste vragen te stellen en keuzes te maken op basis van onze ervaring en best-practices.

Dit artikel delen:

Imtech ICT Whitepaper

De Hybrid Cloud

Bij de keuze van de verschillende cloud varianten tot een hybride omgeving is het zaak om grip te houden. De inrichting van een Hybrid Cloud omgeving sluit goed aan bij de behoefte van organisaties voor een pluriforme infrastructuur, afgestemd op zaken zoals flexibiliteit en schaalbaarheid aan de ene kant en een hoge mate van beveiliging en beschikbaarheid aan de andere kant.


Imtech ICT cases

Next generation datacenter bij Saxion

Bij de vier vestigingen van Saxion volgen ruim 25.000 studenten uiteenlopende opleidingen. In kenniscentra en via lectoraten werkt Saxion intensief samen met bedrijven en instellingen. Om alle activiteiten en initiatieven in de praktijk effectief te ondersteunen, ontwierp en implementeerde Saxion samen met Imtech ICT een next generation datacenterplatform.


Imtech ICT Event 29 en 30 oktober

Storage Expo 2014

Welke data en applicaties host u in de cloud? Welke data juist niet omdat deze te bedrijfs-kritisch zijn of vanuit rechtswege niet in het buitenland mogen staan? Hoe zorgt u dat alle applicaties optimaal samenwerken en dat eerdere investeringen niet teniet worden gedaan? En welke mix van cloudvormen is de beste keuze voor uw organisatie? Public, private of hybrid cloud? Tijdens de Storage Expo in Jaarbeurs Utrecht op 29 en 30 oktober 2014 geven de experts van Bring iT to the Cloud graag antwoord op uw vragen over de cloud.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-25T13:36:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.