Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

AI in het datacenter: de belangrijkste voordelen op korte termijn

Door: John Morrison, VP EMEA sales and services van Extreme Networks

Artificial Intelligence (AI) raakt steeds meer verweven in de maatschappij. Zo ook in datacenters. Een positieve ontwikkeling, want in tegenstelling tot wat veel IT-managers denken, zal AI geen werknemers uit het datacenter verdringen. Wanneer op de juiste manier ingezet, kan deze technologie juist veel voordelen opleveren. Met name in combinatie met automatisering. Of het nu gaat om een zakelijk datacenter, co-locatie-datacenter of serviceprovider. Welke voordelen dat zijn? Dat lees je hieronder.

Een energie-efficiënter datacenter

AI kan datacenters helpen energie-efficiënter te worden door middel van IT-automatisering en geoptimaliseerd energieverbruik. Neem het volgende scenario als voorbeeld: een gedistribueerde applicatie maakt gebruik van verschillende nodes in het datacenter. Verzamelde data over servergebruik en andere belangrijke kengetallen zijn in te voeren in beheerde machine learning-algoritmen.

Vervolgens zijn die algoritmen in staat veranderingen te triggeren in workflows die worden aangedreven door AI. Bijvoorbeeld als het gebruik van het datacenter onder een bepaald niveau komt. Met behulp van AI zijn racks of rijen ongebruikte infrastructuur uit te schakelen, alsmede het koelsysteem in die ongebruikte rijen. Als het AI-systeem dit doet voor ieder deel van de infrastructuur dat onder het vooraf bepaalde niveau daalt, levert dat een aanzienlijke energiebesparing op.

Daarnaast geldt dat hoe meer data worden ingevoerd in het systeem, hoe verder het systeem zichzelf en de datacenter-workflows kan optimaliseren. De algoritmen zelf zijn uiteraard niet nieuw, maar met AI is het mogelijk om ze op grote schaal met zeer grote snelheden te laten draaien.

Een beter beveiligd datacenter

Ook op het gebied van security zijn er met AI verschillende voordelen te realiseren. Neem Risk-Adaptive Access Control (RAdAC), een door AI gedreven implementatie van Attribute Based Access Control. Deze technologie biedt security door de access control policy’s voor compute en data in het datacenter te bepalen, maar reikt ook tot het fysieke toegangsbeheer van het datacenter.

Met RAdAC beschikt alles in het datacenter, of het nu gaat om data of een fysiek object, over een set bijbehorende attributen en risicofactoren. Wanneer de ene entiteit toegang vraagt tot een andere entiteit, worden die attributen ingevoerd in een complex algoritme om te bepalen of die toegang wordt verleend of niet. Met de toevoeging van risicofactoren in RAdAC wordt het risico dat wordt geassocieerd met een attribuut op dynamische wijze geëvalueerd door een machine learning-algoritme. Op basis daarvan kan worden gegarandeerd dat de security policy per entiteit de juiste toegangsrechten verleent.

"AI kan ook helpen bij het creëren van een beter infrastructuurbeheer"

Daarnaast dient AI als krachtige tool bij het opsporen van afwijkend gedrag. Vóór het AI-tijdperk vond dit plaats op basis van een op regels gebaseerde aanpak, waarbij werd uitgegaan van een baseline van de belangrijkste kerngetallen, en waarschuwingen werden uitgestuurd op basis van afwijking van de norm. De mogelijkheden van AI voor wat betreft verwerking en machine learning vergroten de kans op het identificeren van afwijkend gedrag, waardoor eventuele dreigingen nog eerder zijn uit te schakelen.

Bovenstaande mogelijkheden zijn niet de enige voordelen. Zo kan AI ook helpen bij het creëren van een beter infrastructuurbeheer en een efficiënte datacenterplanning. Sterker nog, in de toekomst zou het best kunnen dat datacenters grotendeels gerund worden door AI. Maar voor het zover is, zal AI in het datacenter zich de komende jaren eerst focussen op IT-automatisering, zodat allereerst aan de belangrijkste behoeften – meer energie-efficiëntie en een betere beveiliging van belangrijke data – wordt voldaan.

Meer weten?

Lees dan verder op de site van Extreme Networks: https://www.extremenetworks.com/solution/agile-data-center/

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-26T16:20:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.