Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

BZK lanceert kennisbank rond AI en mensenrechten

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lanceert per september de kennisbank AI en Publieke Waarden. Deze nieuwe kennisbank, te bereiken via www.kennisaipubliekewaarden.nl, bundelt zowel wetenschappelijk onderzoek, verschillende onderzoeksrapporten, als relevante stukken uit de Tweede Kamer op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en Mensenrechten. De kennisbank moet het politici, overheden, onderzoekers en andere geïnteresseerden makkelijker maken relevante informatie te vinden of de laatste stand van zaken rond deze thema’s in beeld te krijgen.

Impact van AI op de maatschappij neemt toe

De impact van AI op mensenrechten en publieke waarden is een snelgroeiend thema, zowel in Nederland als internationaal. Denk bijvoorbeeld aan kwesties rond gezichtsherkenning en discriminerende algoritmen op de arbeidsmarkt.

130+ rapporten

"Het doel van de themapagina is om op overzichtelijke wijze voor Nederland relevante rapporten en kamerstukken te kunnen delen op dit specifieke domein."

De kennisbank is in eerste instantie bedoeld om overheid en politiek beter in staat te stellen beleid te ontwikkelen rond AI en mensenrechten. Op de themapagina staan naast recente Kamerstukken en -vragen, ook een overzicht van relevante rapporten en onderzoeken op meer specifieke onderwerpen als desinformatie en AI in het onderwijs Er worden jaarlijks honderden rapporten gepubliceerd met als onderwerp Artificiële Intelligentie en Mensenrechten. Het doel van de themapagina is om op overzichtelijke wijze voor Nederland relevante rapporten en kamerstukken te kunnen delen op dit specifieke domein. De totale database van deze pagina bevat bij de lancering meer dan 130 rapporten en onderzoeken en wordt frequent vernieuwd.

AI en de overheid

Steeds meer Nederlandse overheden houden zich bezig met AI-toepassingen voor het oppakken van maatschappelijke opgaven. Of het nou gaat om het bestrijden van criminaliteit, verwerken van landbouwdata, of zelfrijdende auto’s, zowel lokale als nationale overheden zien een sterke groei in AI-gerelateerd werk. De nieuwe kennisbank is ontwikkeld als onderdeel van het samenwerkingsplatform AI, Publieke Waarden en Mensenrechten dat wordt beheerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Via dit platform wordt kennis uitgewisseld met als doel verantwoord kansen benutten van AI, maar ook de risico’s in beeld krijgen in het kader van publieke waarden en mensenrechten.

Meer weten?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief AI en Mensenrechten door een mail te sturen naar ai@minbzk.nl

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-21T13:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.