Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Data aan de Edge: hoe haal je er echte waarde uit?

Om niet helemaal in al hun data te verdrinken kijken organisaties met hoge verwachtingen naar edge-technologieën. Die bieden hopelijk een oplossing voor de groeiende berg aan data. Dat het thema leeft, blijkt wel uit een onderzoek van Aruba Networks onder 2.400 IT-beslissers. 72 procent van hen is al actief met edge-technologie en 16 procent geeft aan dit volgend jaar te gaan doen.

Ook is er een groeiend gevoel van urgentie (82 procent) om een geïntegreerd systeem te implementeren dat data aan de Edge verwerkt. Verder houdt de volwassenheid van het edge-gebruik door een bedrijf sterk verband met het vermogen van dat bedrijf om waarde aan de data te ontlenen. 78 procent van alle IT-beslissers die edge-technologie al operationeel hebben, geeft aan dat zij in staat zijn deze data te gebruiken om besluiten of processen te verbeteren. Daarbij erkent ruim de helft van de respondenten (55 procent) dat het steeds sneller verwerken van data het resultaat is van geoptimaliseerde machine learning en artificial intelligence (AI) op hun netwerken.

De respondenten noemen als voordelen voor het verzamelen en analyseren van data aan de Edge onder meer verbetering van de operationele efficiency en de mogelijkheid om nieuwe producten, diensten en omzetstromen te creëren. Tegelijkertijd is er ook sprake van uitdagingen, onder andere op het gebied van netwerkarchitectuur en operationele processen. Om echt de kracht van data te kunnen benutten, is een edge-infrastructuur nodig die is gebouwd op basis van drie principes:

  • Uniformeren – de Edge integreert alle netwerkdomeinen, waaronder vast, draadloos en SD-WAN – en alle locaties, waaronder de campus, vestigingen, datacenters en werkomgevingen op afstand. Netwerkbeheerteams moeten voor oplossingen kiezen waarmee alle domeinen en locaties te beheren zijn vanuit een cloud-native single-pane-of-glass.
  • Automatiseren – netwerkuptime en -performance zijn cruciaal aan de Edge. Netwerkbeheerteams moeten alleen kiezen voor oplossingen die leiden tot zeer nauwkeurige en betrouwbare inzichten op basis van AI, en voor automatisering die problemen sneller oplost, dus voordat de business of de gebruiker er last van ondervindt.
  • Beschermen – de snelle toename van IoT-apparatuur die de data genereert en daarmee nieuwe bedrijfsresultaten stimuleert, brengt ook nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Netwerkbeheerteams moeten voor oplossingen kiezen die deze apparatuur met behulp van AI detecteren, classificeren en continu monitoren. Ook moeten ze probleemloos samenwerken met toegangsbeheeroplossingen, zodat devices automatisch onder gecentraliseerd toezicht vallen. Op die manier blijven ze veilig en communiceren ze alleen met vooraf vastgestelde middelen.

Met het oog op deze trend ontwikkelde Aruba zijn Aruba Edge Services Platform. Dit is het eerste AI-gedreven cloud-native platform dat problemen aan de rand van het netwerk voorspelt en oplost voordat ze zich voordoen. Het platform is gebouwd op AIOps, Zero Trust-netwerkbeveiliging en een uniforme architectuur voor campusomgevingen, datacenters, branches en remote werklocaties. Aruba ESP levert een geautomatiseerd, alles-in-een platform dat continu data uit verschillende domeinen analyseert, SLA’s bijhoudt, afwijkingen detecteert en optimalisaties doorvoert, en tegelijk onbekende apparatuur op het netwerk ziet en vergrendelt. Het is ontworpen voor cloudgebruik aan de rand van het netwerk en kan als cloudservice of on-premise worden afgenomen.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de Intelligent Edge? Schrijf je dan in voor Embrace Edge Technologies: Data to Decisions op dinsdag 19 januari.  

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-06T15:55:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.