Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

AWS bereidt bedrijven voor op quantum computing

We staan volgens Simone Severini pas aan het begin van het gebruik van quantum computing. Toch biedt AWS ruimschoots de mogelijkheid de mogelijkheden te doorgronden. Om voorbereid te zijn op de toekomst vindt de Director Quantum computing bij Amazon Web Services, en Professor of Physics of Information, University College London (UCL).

Severini raakt niet uitgepraat over Amazon Braket, een van de mogelijkheden die AWS biedt om vertrouwd te raken met quantum computing. “We staan pas aan het begin van deze ontwikkeling en niet elk probleem leent zich voor deze vorm van computeren.  Er zijn al heel veel startups op dit vlak; dus er is enorm veel keus voor organisaties. Maar klanten moeten eerst voeling krijgen om te zien wat ze eraan hebben. Wij bereiden onze klanten voor op de toekomst.”

Dat gebeurt dus onder andere met Braket, een volledig beheerde quantum computingdienst die is ontworpen om wetenschappelijk onderzoek en softwareontwikkeling voor quantum computing te helpen versnellen. “Organisaties kunnen wetenschappelijke ontdekkingen versnellen met tools voor algoritme-ontwikkeling en ondersteuning van het AWS Cloud Credit for Research Program. Maar ze kunnen ook uitproberen welke hardware bij hun wensen past. Of ze versnellen softwareontwikkeling voor quantum computing met de Amazon Braket software development kit.”

Lucy

Hij vertelt dat AWS een samenwerking is aangegaan met een aantal aanbieders van quantum hardware om hun computers beschikbaar te stellen op Amazon Braket, waaronder D-Wave, IonQ, en Rigetti. De nieuwste toevoeging komt van Oxford Quantum Circuits, een spin-off van de universiteit. OQC's systeem (Lucy, een 8 QPU quantum computer) maakt in maart 2022zijn debuut op Amazon Braket en is beschikbaar voor klanten uit Europa en de rest van de wereld.  Ook werkt AWS nauw samen met verschillende partners als het gaat om high performance computing.

“Braket is één manier waarop wij quantum-ervaring aanbieden, maar er zijn er meer”, aldus Severini.

AWS geeft klanten niet alleen toegang tot quantum computers, maar maakt het ook mogelijk voor een groeiend aantal quantum startups om oplossingen te bouwen met behulp van de Amazon Braket software development kit (SDK). De startup Pasqal (die onlangs fuseerde met Qu&Co) gebruikte het bijvoorbeeld om hun QUBEC-computersoftware te bouwen voor het uitvoeren van scheikundige simulaties.

Solutions Lab

Vervolgens praat Severini over het Amazon Quantum Solutions Lab. Dit betreft samenwerkingsprogramma’s met enterprise-klanten voor onderzoek waarbij zij kunnen samenwerken met toonaangevende experts op het gebied van quantum computing, machine learning en high-performance computing. “De programma's helpen na te gaan wat de meest veelbelovende toepassingen van quantum computing zijn voor een bedrijf. Onze specialisten helpen quantum computing te doorgronden, nieuwe algoritmen en oplossingen te ontwikkelen en te benchmarken, en de interne expertise en strategieën op te bouwen die nodig zijn om een organisatie voor te bereiden op de toekomst van quantum computing.”

Quantum computing kan computerproblemen oplossen die buiten het bereik van klassieke computers liggen, door de wetten van de quantum mechanica te gebruiken om krachtigere tools voor informatieverwerking te bouwen. Zo kan quantum computing leiden tot nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen die een transformatie teweeg kunnen brengen op het gebied van energieopslag, chemische technologie, de ontdekking van geneesmiddelen, de optimalisering van financiële portefeuilles, machinaal leren, en meer.

“Het is niet eenvoudig”, gaat Severini verder. “Quantum computing is echt heel anders dan het klassieke computeren. Je zou het verschil kunnen vergelijken met een apparaat dat iets onderzoekt in plaats van slechts een rekenmachine is. Het is lastig om de praktijkvoorbeelden van quantum computing te verwoorden, je moet jouw geest er wel voor open stellen.”

Als voorbeeld noemt hij het Fidelity Center for Applied Technology (FCAT), een katalysator voor baanbrekende ideeën die bijdragen aan een succesvolle toekomst voor Fidelity en haar klanten. FCAT werkte samen met Amazon's Quantum Solutions Lab om proof-of-concepts te creëren die de grenzen verleggen van wat vandaag mogelijk is met cloudgebaseerde quantum computers voor de financiële sector. Amazon Braket stelt FCAT in staat hardware-agnostische software te ontwikkelen, zodat ze gemakkelijk kunnen overschakelen op nieuwe quantumsystemen naarmate die beschikbaar komen, waardoor ze de sterke punten van verschillende quantum back-ends kunnen onderzoeken en hybride klassiek-naar-quantum- en quantum-naar-quantum-workflows kunnen bouwen.

BMW

Ook BMW draagt Severini aan als voorbeeld. De autofabrikant heeft een wedstrijd uitgeschreven om – in samenwerking met AWS – met gebruikmaking van quantum computing innovatieve toepassingen te ontwikkelen. In december 2021 kwamen er vier winnaars uit de bus.

"Wij van de BMW Group zijn ervan overtuigd dat toekomstige technologieën zoals quantum computing het potentieel hebben om onze producten begeerlijker en duurzamer te maken", aldus Dr. Peter Lehnert, Vice President BMW Group Research and New Technologies Digital Car. "We zijn erin geslaagd om de wereldwijde quantum computing-gemeenschap te bereiken met onze crowd-innovation-aanpak en hen enthousiast te maken voor automotive use cases. We kijken ernaar uit om verder samen te werken met de winnaars."

Centrum voor Quantum Computing

Het derde initiatief op het vlak van quantum computing is de recente opening van het AWS Center for Quantum Computing in Pasadena, Californië. “Dat is waar we onderzoek en ontwikkeling doen. Dit nieuwe gebouw is gewijd aan onze inspanningen op het gebied van quantum computers, en omvat kantoorruimte voor onze quantum onderzoeksteams, en laboratoria met de wetenschappelijke apparatuur en gespecialiseerde gereedschappen voor het ontwerpen en gebruiken van quantum apparaten. Hier werkt ons team van hardware-ingenieurs, quantumtheoretici en software-ontwikkelaars zij aan zij om de vele uitdagingen van het bouwen van betere kwantumcomputers aan te pakken.”

Severini heeft duidelijk gemaakt dat quantum computing nog maar net begint, maar dat AWS aan de wieg staat en zijn klanten helpt deze nieuwe vorm van automatisering te begrijpen en toe te passen.

Meer over de mogelijkheden van Amazon Bracket, de volledig beheerde quantum computingdienst van AWS, lees je hier.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-26T11:13:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.