Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De digitalisering in de bouw begeleiden: wat betekent dat?

Anouk Schrauwen vertelt u meer als IM Business Partner bij BAM

De ontwikkelingen binnen de Informatietechnologie gaan snel, heel snel. Ook de bouw digitaliseert. Daarom is er binnen BAM Bouw en Vastgoed Nederland een speciale afdeling, die alle bedrijfsonderdelen helpt bij de verdere digitalisering.

Informatiemanagement

Wat deze afdeling - genaamd Informatiemanagement (IM) - precies doet, vertelt Anouk Schrauwen ons met veel enthousiasme, vanuit haar rol als IM Business partner.

‘De werkzaamheden vanuit de afdeling Informatiemanagement sluiten nauw aan bij de visie van BAM, die luidt: ‘Building the present, creating the future’. Vanuit Informatiemanagement helpen wij bij het creëren van excellente processen en zijn we alert op innovaties die bijdragen aan onze bedrijfsdoelstellingen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat we procesmatig denken. Bij digitale transformatie draait het erom dat we zaken vaker digitaal gaan doen. Niet als doel op zich, maar als onderdeel van procesverbetering binnen de gehele keten. We leggen de link tussen de processen en ICT-oplossingen, waardoor iedereen binnen de organisatie efficiënt zijn werkzaamheden kan uitvoeren.

"Alert zijn op de vraag achter de vraag"

Informatiemanagement zorgt ervoor dat de informatievoorziening, daarmee bedoelen we zowel de processen als de systemen, aan blijft sluiten bij de behoefte van de business. Dit doen we door proactief actie te ondernemen inspelend op de technologische ontwikkelingen die wij in de markt zien. En ook door, wanneer een applicatie verouderd is, plaats te nemen in de driver seat en aan te sturen op vervanging. Maar het gebeurt natuurlijk ook dat de business ons om advies komt vragen omdat zij een technologische oplossing willen. Het is belangrijk dat wij daarbij alert zijn op de vraag achter de vraag. Vaak blijkt namelijk dat de gevraagde oplossing niet de juiste is voor het probleem, omdat die niet bedacht is vanuit het ketenproces of niet passend is binnen de IT-architectuur. De afdeling Informatiemanagement is twee jaar geleden opgezet. Pragmatiek zit in de genen van ons bouwbedrijf. Het is mooi om te zien dat ook wij als relatief jonge afdeling concrete resultaten boeken en een bijdrage leveren aan efficiëntie op de werkvloer. Zo zijn wij nu bezig voor Beheer & Onderhoud de IT-processen efficiënter te maken, waardoor zij op termijn in staat zijn om met hetzelfde aantal mensen meer werk te kunnen verzetten. Dat is ook precies de rol van de IM-business partner, je vertaalt de strategische doelen van een bedrijfsonderdeel naar een digitale strategie.

Iemand die geïnteresseerd is in een baan bij BAM Informatiemanagement moet naast affiniteit met IT, ook zeker van enige pragmatiek houden. Daarnaast is het belangrijk dat diegene van een uitdaging houdt, de taal van de business spreekt en echt de verbindende factor kan en wil zijn tussen IT en de business. Met deze eigenschappen kun je binnen BAM bijdragen aan de verdere digitale transformatie, die onomkeerbaar is. IT wordt alleen maar belangrijker binnen organisaties. Wij zien dat terug in ‘digital construction’, waarbij wij een gebouw eerst digitaal bouwen voordat we dat op een bouwlocatie doen. ‘We make it before we make it’, zoals wij dat noemen. Maar we zien dit ook bij het beheer en onderhoud van de gebouwen en gebouwinstallaties. Door middel van data gaan we toe naar Predictive Maintenance.  In de toekomst zou de Hololens de collega’s van Beheer en Onderhoud helpen bij het makkelijk, efficiënt en veilig uitvoeren van het beheer en onderhoud op projecten.’

Wil je hier een bijdrage aan leveren en ben jij de verbinder die wij zoeken?

Kom dan naar BAM! Je werkt dan meteen bij de grootste bouwonderneming van Nederland, die ook nog eens internationaal opereert. Dat biedt mooie doorgroeimogelijkheden en carrièrekansen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Bekijk onze vacatures..

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-07T09:50:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.