Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Data koppelen voor leefbare steden

Cameratechnologie volgens Axis

Axis Communications, producent van intelligente beveiligingsoplossingen, ziet steden groter en groter worden. Nu leeft 55 procent van de wereldbevolking in de stad. In 2050 zal dat 75 procent zijn. Dat brengt nieuwe problemen en uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen we dat steden leefbaar blijven? Smart city-expert Epko van Nisselrooij geeft zijn visie op camera’s en sensoriek.

Duizelingwekkend hard groeit het aantal inwoners van pak ‘m beet Karachi, Lagos, Manilla of Buenos Aires. Dichter bij huis, in Istanbul, zien we hetzelfde: onstuimige groei. In 2000 woonden er 8 miljoen mensen aan de Bosporus, in 2007 waren dat er 11 miljoen en inmiddels staat de teller op 15 miljoen. Ook in West-Europa is de trek naar de stad (en leegloop van het platteland) onmiskenbaar. De verstedelijking brengt nieuwe problemen met zich mee op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het milieu.

Axis Communications krijgt deze problemen steeds beter op de radar om de simpele reden dat camera’s steeds beter worden. Met name de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie hebben het aantal nieuwe mogelijkheden exponentieel doen stijgen. Ook gezichtsherkenning in geconditioneerde omgevingen ontwikkelt door. Deze technologie wordt in de openbare ruimte steeds betrouwbaarder. Tel daar de groeiende rekenkracht van camera’s bij op en je weet genoeg: het regent nieuwe kansen.

Klanten tellen

"De stedelijke problematiek wordt steeds complexer."

Het Zweedse Axis (hoofdvestiging: Lund) heeft een indirect salesmodel. De beveiligingsoplossingen worden via distributeurs verkocht aan installateurs en system integrators. Afnemers van Axis-producten zijn onder meer overheden, veiligheidsinstanties, scholen, organisaties in het openbaar vervoer, transportbedrijven en retailers. Door veel met deze eindgebruikers te praten, weet Axis wat ze nodig hebben: niet zo zeer producten maar diensten en oplossingen.  

Epko van Nisselrooij, Business Development Manager Smart Cities: “De stedelijke problematiek wordt steeds complexer. Onze taak is te kijken hoe we relevante data kunnen bieden en hoe we de camera als sensor kunnen gebruiken. Toepassingen? We kunnen onder meer bewegingen en dichtheid van mensenmassa’s volgen, verkeersstromen volgen, auto’s tellen, geluid monitoren en luchtkwaliteit meten.”

Er wordt al enorm veel versnipperde data gegenereerd. Nu komt het er volgens Van Nisselrooij op aan meer betekenis te geven aan die data, ze te verbinden en verrijken voor nieuwe inzichten. Dat vraagt om samenwerking met partners die bijvoorbeeld slimme sensoriek integreren in de camera’s of externe applicaties inbouwen. Dat levert weer nieuwe toepassingen op. Van Nisselrooij geeft een mooi voorbeeld: “Als onze camera’s met behulp van geluidsanalyse een zware diesel traceren in de straat, en het kenteken registreren, kan via een koppeling met de politie ook geverbaliseerd worden.”

Volle maan, onveilig Stratumseind

Camera’s kunnen steeds meer. De resolutie neemt toe en de rekenkracht stijgt. En dat is goed nieuws voor de stad. Uitdagingen ziet Axis op drie onderdelen: veiligheid; verkeer en parkeren; milieu en gezondheid. Een praktijkvoorbeeld van ‘meer veiligheid’ zien we op Stratumseind, dé uitgaansstraat van Eindhoven. Op een avond in het weekend komen er zomaar 15.000 (vooral jonge) bezoekers. En dat gaat natuurlijk niet altijd goed. Stratumseind had ‘een veiligheidsissue’. Dat is de politiek correcte term voor de optelsom van sex, drugs en rock ’n roll.   

Met behulp van crowdmanagement worden de mensenmassa’s gevolgd en beïnvloed. Axis leverde de camera’s. Van Nisselrooij: “Beelden die we binnenhalen, worden door onze partner ViNotion geanalyseerd. Met een andere partner, Sorama, monitoren we geluid om angst en agressie te detecteren. Alle data gaat naar de controlekamer in het gebouw van de Oude Rechtbank, midden op Stratumseind.”

Ook andere organisaties sturen hun data daarheen. De sociale media worden gescand, de prestaties van PSV worden meegenomen en zelfs… de maanstanden. Van Nisselrooij: “Bij volle maan zijn mensen actiever en misschien meer geneigd tot agressie.” De software vertaalt deze metadata naar relevante informatie. Dat kan leiden tot vervolgacties. Misschien is er extra politie nodig. Misschien moet bepaalde informatie worden gedeeld met een politieagent ter plekke. De bedoeling is de pilot op Stratumseind uit te rollen over de hele stad.   

Privacy

"Binnen de wettelijke kaders hebben wij nog steeds voldoende ruimte voor nieuwe ontwikkelingen"

Wordt het werk van Axis niet beperkt door de nieuwe privacywet GDPR? Van Nisselrooij: “Wetten en regels werken altijd beperkend. Maar binnen de wettelijke kaders hebben wij nog steeds voldoende ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Binnen de nieuwe GDPR is ons werk prima mogelijk. In bijvoorbeeld China gaan ze over Europese grenzen heen op het gebied van privacy. Dat vinden wij onacceptabel. Privacy is een gemeengoed. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Meer weten?

https://www.axis.com/nl-nl

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-26T09:34:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.