Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hybride cloud is mooi, flexibele hybride cloud mooier

Hybride cloud is de meest geavanceerde manier geworden om meerdere cloud-omgevingen te beheren. Per bedrijfstak kan een hybride-cloudmodel elke combinatie van persoonlijke, publieke of community-cloudplatforms omvatten die zich op of buiten de locatie kunnen bevinden.

Hybride cloud biedt het beste van twee werelden: keuzevrijheid gecombineerd met het hoogste controleniveau. Een voorbeeld van een opzet zou zijn om sterk gereguleerde of bedrijfskritische applicaties on-premise uit te voeren, en workloads die minder wachttijd-afhankelijk zijn of lagere beveiligingseisen hebben in de publieke cloud. Zo'n bedrijfsmodel geeft je ook de vrijheid om on-demand computerbronnen te gebruiken, zonder de controle uit handen te geven over waar die bron wordt verbruikt.

Hoewel hybride cloud de mogelijkheid heeft om bedrijven deze vrijheid te bieden, betekent dat niet dat het standaard in de beschikbare oplossingen is ingebouwd. Wendbaarheid en flexibiliteit moeten in de structuur van je cloud-bedrijfsmodel worden verweven, waardoor je organisatie de controle krijgt over de cloudmogelijkheden en de daaruit voortvloeiende kostenimplicaties.

Hoe ziet flexibele hybride cloud eruit?

"Het is belangrijk je te realiseren dat een cloudservice niet mag lijken op ‘eenrichtingsverkeer’"

Een succesvolle cloud betekent dat je de vereiste diensten en services on-demand kunt laten draaien om applicaties te sturen die het beste passen bij jouw bedrijfsdoelstellingen. Het betekent ook dat je naar behoefte eenvoudig kunt opschalen of zelfs kunt uitbreiden vanuit een privé-cloud-omgeving door externe clouds te betreden. Het is belangrijk je te realiseren dat een cloudservice niet mag lijken op ‘eenrichtingsverkeer’, waarbij wat binnenkomt niet is terug te draaien, zonder dat dit gevolgen heeft voor kosten en tijd; het terughalen moet in het ontwerp worden ingebouwd.

Door deze flexibiliteit in je cloudtoepassing zijn gegevens en workloads te verplaatsen tussen openbare- en privéomgevingen, evenals geografische locaties. Het gaat erom ervoor te zorgen dat je inzicht hebt in welke gegevens en productietaken waar moeten worden uitgevoerd. Dankzij deze flexibiliteit kun je kiezen wat het beste is voor jouw bedrijf, zonder onnodige beperkingen en kosten.

Waarom flexibiliteit niet de norm is

Flexibiliteit ontstaat niet vanzelf. En met de cloud wordt het zelden aangeboden als een standaardonderdeel van je contract. Dit komt uiteindelijk doordat cloudserviceproviders (csp's) willen dat hun services en applicaties zo ‘klevend’ mogelijk zijn.

Csp's willen niet dat klanten in en uit hun aanbod duiken en vervolgens naar een concurrent gaan. Ze willen dat bedrijven meer van hun aanbod gebruiken. Dat is de realiteit van hun bedrijf en iets waarvan je vanaf het begin op de hoogte moet zijn. Het is belangrijk te weten dat keuzevrijheid geen standaardvoordeel van hybride is, maar iets waar je naar moet streven.

Een optimaal hybride-cloudmodel realiseren

"Dit helpt om ‘kleverige’ contracten te vermijden die het te duur en ingewikkeld maken om je data eruit te halen wanneer dat nodig is"

Het kunnen kiezen van je ideale hybride model is afhankelijk van verschillende factoren. Je moet vanaf het begin een optimaal architectonisch ontwerp hebben, een ontwerp dat je vermogen om veranderingen aan te brengen niet ontmoedigt als reactie op veranderende externe eisen. Je hebt ook goed gedefinieerde exit-strategieën nodig. Dit zal je helpen ‘kleverige’ contracten te vermijden die het te duur en ingewikkeld maken om je data eruit te halen wanneer dat nodig is. Het is daarom belangrijk om deze factoren in de vroege stadia van de overweging te onderzoeken, in plaats van aan te nemen dat dit altijd mogelijk is bij jouw csp.

De voordelen

Het kan een hele bevalling zijn, maar de tijd nemen om deze flexibiliteit vanaf het begin te realiseren, wordt rijkelijk beloond. Operationeel gezien betekent dit het samenvoegen van workloads en het creëren van een strategisch ontworpen cloud-ecosysteem dat het risico van silo’s en wildgroei van data vermijdt.

Het bredere voordeel is het voldoen aan de interne eisen van personeel. Je kunt werknemers veilige toegang bieden tot alle services en applicaties die ze nodig hebben om effectief te werken, met het gemak dat ze in hun dagelijks leven gewend zijn. Bovendien is het bedrijf beter uitgerust om te voldoen aan wettelijke eisen en sneller te reageren op het veranderende landschap van moderne compliance eisen.

De term 'in de cloud' kom je tegenwoordig overal tegen. In feite is de cloud zelf een bestemming noch een specifieke plaats, maar een middel waarmee je toegang krijgt tot de bronnen die je nodig hebt, on-demand en met een abonnement. Dit kan via een private, publieke of gecombineerde implementatie.

Om de voordelen van een on-demand-model te benutten, moet je prioriteit geven aan het werken met de juiste cloud-oplossing. Het kan helpen om een end-to-end-cloud-bedrijfsmodel te bouwen waarmee je de voordelen van de openbare cloud kunt benutten en deze kunt integreren met - en in - het eigen datacenter. Dit model biedt flexibiliteit om services te gebruiken die je nu nodig hebt, terwijl de beperkingen voor wat je in de toekomst kunt doen, worden verwijderd.

Hermen van Dalen, manager channel and alliances bij Lenovo

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-02T14:28:00.000Z Hermen van Dalen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.