Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Via cloudkeuze van complexiteit naar consistentie

Meer maatregelen vanuit de overheid zijn versoepeld, waardoor iets wat we vorig jaar nauwelijks konden doen weer mogelijk is: keuzes maken. Waar ga je eten, vrienden ontmoeten of winkelen? Er is ook meer keuze wat betreft de cloud, een technologie die het afgelopen jaar essentieel is gebleken. Het aantal cloud-opties waar bedrijven uit kunnen kiezen is snel toegenomen. Dit komt doordat het gebruik van moderne applicaties – die afhankelijk zijn van het hybride karakter en flexibiliteit die multi-cloudomgevingen bieden –is toegenomen om tegemoet te komen aan de veranderende verwachtingen van de consument.

In theorie zou dit grotere scala aan opties aan elke potentiële behoefte moeten kunnen voldoen en veelbesproken belemmeringen rondom cloud moeten wegnemen. Maar veel bedrijven worstelen nog steeds met de legacy van onbeheerde, niet-ondersteunde keuzes, die hebben geleid tot clouddiversiteit en -complexiteit. De uitdaging van bedrijven is het vinden van de perfecte balans tussen controle en keuze. 

Het antwoord

"Veel bedrijven kiezen ervoor om een multi-cloudstrategie te adopteren, waardoor hun it-teams de complexiteit kunnen verminderen in plaats van dit te laten toenemen"

Binnenkort zijn er meer moderne dan traditionele applicaties, met als gevolg dat het vermogen van bedrijven om deze verandering bij te benen een van de belangrijkste onderscheidende factoren is als het gaat om zakelijk succes. Bedrijven en hun it-teams moeten snel uitzoeken hoe ze deze innovatie kunnen benutten, zonder meer risico en onzekerheid toe te voegen. 

Cloud is het antwoord hierop, omdat het dé manier is om applicaties te moderniseren. Maar in veel bedrijven wordt het vermogen om te innoveren en moderniseren met de cloud tegengehouden door complexiteit. Dit beïnvloedt het tempo waarin ze applicaties kunnen moderniseren, ze naar de cloud kunnen verplaatsen en de ervaringen kunnen leveren die eindgebruikers eisen. Daarnaast creëert het silo’s van beheer en beveiliging en complexiteit aan de egde, waardoor het werk van it-teams er niet gemakkelijker op wordt. Veel bedrijven kiezen ervoor om een multi-cloudstrategie te adopteren, waardoor hun it-teams de complexiteit kunnen verminderen in plaats van dit te laten toenemen.

Flexibiliteit en comfort

Het hybride karakter van de multi-cloud zorgt, waar je ook bent, voor een consistente infrastructuur die een moderne cloud-infrastructuur uitbreidt naar potentieel duizenden andere cloudpartners. Het zorgt ook voor operationele consistentie door uniform beheer en beveiliging, wat de flexibiliteit verbetert, complexiteit wegneemt en cloud-lock-in voorkomt.

Waarom is dit belangrijk? Elke cloudprovider heeft zijn eigen software toolkits, provisioning portals, beheersoftware en opties voor monitoring, die allemaal perfect werken binnen die cloud-omgeving. Als je één cloud provider gebruikt, dan kan het it-team dit eenvoudig beheren. Maar het is tegenwoordig eigenlijk niet meer realistisch om één cloudprovider voor je hele infrastructuur te gebruiken. Elke cloud heeft zijn eigen unieke kenmerken en elk bedrijf heeft zijn eigen motivatie om ze te gebruiken. Daarom voorspelt Forrester dat bedrijven in 2023 gebruik zullen maken van gemiddeld 8,7 publieke clouds.

Dat er zoveel clouds zijn, maakt duidelijk waarom een strategische benadering – waarbij de focus ligt op de rol van elke omgeving bij het leveren van bedrijfsresultaten – zo belangrijk is. Zonder zo’n benadering zouden it-teams een ander team van mensen met specifieke vaardigheden nodig hebben dat elke cloud binnen hun bedrijf kan beheren. Dit is onrealistisch als je kijkt naar de kosten en het aantal mensen met de juiste vaardigheden dat beschikbaar moet zijn. Maar als er één cloud managementplatform is, dan hoeven it-teams maar met één toolkit te werken waarmee ze alle clouds binnen hun bedrijf kunnen beheren. Dit vermindert de complexiteit, vereenvoudigt het beheer én het zorgt ervoor dat er aanpassingen gedaan kunnen worden in de cloud-omgevingen. 

We hebben gezien – en zien nog steeds – dat veel van onze klanten die snel naar de cloud gaan verrast worden wanneer deze sneller groeit dan verwacht. Dit leidt tot te veel gebruik en dus ook tot hogere kosten. Deze bedrijven moeten beslissingen ongedaan kunnen maken en de flexibiliteit hebben om workloads zowel in als uit de cloud te verplaatsen, op basis van hun behoeften. Met een consistente cloudbenadering kunnen it-teams beveiligings-, latentie- en governance-beleid toevoegen aan een workload, zodat dit beleid altijd bij de workload blijft en die applicatie of workload optimaal presteert waar het wordt gehost. 

Applicatiemodernisering

"Zie de cloud niet als een trend die je al dan niet implementeert, maar als een trend die je voortdurend moet onderhouden tijdens zijn groei"

De praktische voordelen van deze consistentie voor bedrijven zijn dus naadloos gebruik van de cloud en applicatiemodernisering. Maar er zijn ook belangrijke operationele voordelen voor IT-teams. De vrijheid om bestaande applicaties te verplaatsen naar de cloud van hun voorkeur en de native diensten van die specifieke cloud te gebruiken, zorgt ervoor dat oudere applicaties niet meer onderhouden hoeven te worden, waardoor bedrijven eenvoudiger downtime kunnen voorkomen wanneer ze applicaties naar andere platforms verplaatsen. Deze portabiliteit maken dat it-teams betere diensten kunnen leveren omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over dat onderdeel van de applicatie en zich kunnen richten op het leveren van ondersteuning zoals back-up-diensten, networking, beveiliging en governance. 

Een multi-cloudstrategie biedt consistentie en geen complexiteit. De versnelling van cloudmogelijkheden en de impact die het zal hebben op de modernisering van applicaties, is een positief gevolg van het afgelopen jaar waarop we moeten blijven voortborduren. Zie de cloud niet als een trend die je al dan niet implementeert, maar als een trend die je voortdurend moet onderhouden tijdens zijn groei. Die keuze biedt en je dus geen beperkingen oplegt.

Auteur: Erik de Geus, senior regional director Benelux bij VMware

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Definities zijn niet helder en worden door elkaar gebruikt maar een consistente infrastructuur uitbreiden naar de cloud gaat meestal om het hybride cloud model waarbij je inderdaad een éénduidige management hebt maar verschillende keuzen in een plaatsing van de workload. Multi-cloud daarentegen gaat veeelal om verschillende SaaS oplossingen wat veelal een verzameling puntoplossingen oplevert zoals Zoom, Teams, Meet e.a. waardoor je complexiteit hebt en geen consistentie. Cloud-concept van 'As-a-Service' zorgt er namelijk voor dat je maar weinig te beheren hebt aangaande de infrastructuur maar dat je data erg divers en verspreid blijft wat uiteindelijk problemen op kan leveren. Het voeren van een deugdelijke administratie is natuurlijk doodsaai maar ook een beslissing via Whatsapp heeft rechtsgeldigheid en misschien moet daarom het bericht bewaard worden. Data portabiliteit kent geen vrijblijvendheid omdat hierin vaak het organisatorische geheugen zit, het voordeel van de hybride cloud zit dan ook in de consistente datalaag. Of beter gezegd in een consistent datamanagement omdat data één van de belangrijkste assets van een organisatie is.

Consistentie, het sleutelwoord in het artikel en dan de reactie daarop : Hybride cloud vs multicloud, Consistentie vs puntoplossingen volgens oudlid. Eenduidig management met hybrid cloud, om het minder complex te maken alleen spreekt het artikel over het "hybride karakter van de multi-cloud" :-P
Oudlid blijft een beetje hangen in de definities. Das jammer. Op beslissingsnivo doet het er niet toe of je data van programma's kunt onderscheiden of organisatorische of technische abstracties kunt begrijpen. Het gaat om time-to-market (kort), dashboards (groot), flexibiliteit (heel erg), digitalisering (snel), naadloos (altijd), legacy (nee), KPI (veel), the extra mile (going), ROI (kort), AI (veel).
Meer hoef je niet te weten.

Henri zal het een zorg wezen. Tis cloud.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-06T14:48:00.000Z Erik de Geus


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.