Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit zijn de datacenter-networking-trends voor 2022

Van Day 2-activiteiten tot diversificatie van de toevoerketen

Datacenter

Juist na een turbulent jaar is het belangrijk om vooruit te denken. De pandemie wakkerde veel veranderingen binnen de it-sector aan, en zo ook bij datacenters en in het bijzonder datacenter-networking. Welke ontwikkelingen bij datacenters kunnen we in 2022 verwachten. En waar moet extra rekening mee worden gehouden?

De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor de snelheid waarmee nieuwe it-services zijn te introduceren. Nu de business/gebruiker zich bewust wordt van de afhankelijkheid van it, is er in toenemende mate het besef dat snelheid an sich geen doel op zich is, maar dat dit altijd in balans moet staan met het streven naar maximale betrouwbaarheid (in de breedste zin van het woord).

Eén van de redenen dat de meeste bedrijven niet sneller schakelen, is omdat hun netwerken kwetsbaar zijn en omdat verandering risico’s met zich meebrengt. Snel handelen is geen kwestie van het opvoeren van toetsaanslagen. Het is alleen mogelijk als je zeker weet dat die toetsaanslagen elke keer opnieuw het beoogde resultaat opleveren. De verwachting is daarom dat de discussie over het datacenternetwerk zich in de loop van 2022 steeds meer naar betrouwbaarheid zal verschuiven.

Day 2-activiteiten

"De impact van intent-based networking, ai en automatisering zal daardoor merkbaarder zijn voor ondernemingen dan ooit tevoren"

It-afdelingen hebben traditioneel veel energie gestoken in het ontwerpen van it-oplossingen. Hoe ziet het ontwerp eruit? Hoe wordt de oplossing ingezet? Nu het ‘Day 0/1-proces’ gestroomlijnder wordt, zal de focus in 2022 op Day 2-activiteiten komen te liggen. De focus op provisioning zal plaatsmaken voor de identificatie van de werkelijke oorzaak van (potentiele) problemen in combinatie met geautomatiseerde herstelmaatregelen. De impact van intent-based networking, ai en automatisering zal daardoor merkbaarder zijn voor ondernemingen dan ooit tevoren.

Thuiswerken

Er is sprake van een schaarste van gekwalificeerd it-personeel, waardoor het een uitdaging is voor de gemiddelde organisatie om it-professionals aan zich te binden en te behouden. Door de coronacrisis is thuiswerken echter uitgegroeid van een populair fenomeen tot een vaste prik voor organisaties. Dat is goed nieuws voor de bedrijven die moeite hebben met het aantrekken en behouden van it-professionals.

Er zal wel sprake zijn van meer concurrentie in regio’s die qua personeelswerving altijd sterk zijn achtergebleven. Bedrijven die qua arbeidsvergoeding niet met it-giganten kunnen concurreren, moeten talent zien te ontwikkelen. Dat betekent dat er meer kansen liggen voor ondervertegenwoordigde groepen en starters. Thuiswerken zal daarmee mede kunnen bijdragen aan hoger inclusiviteitsgehalte binnen de it-sector.

Knopjes en schuifjes

"Een hardnekkige misvatting over de cloud is dat het simpelweg om servers van een ander gaat"

Een hardnekkige misvatting over de cloud is dat het simpelweg om servers van een ander gaat. Het gaat echter niet om de servers die cloud-oplossingen relevant maken. Het gaat om de snelheid waarmee de gebruiker toegang krijgt tot infrastructurele en applicatieve resources en de achterliggende processen die ervoor zorgen dat de it-omgeving altijd beschikbaar is.

Belangrijke voorwaardes om dit te realiseren zijn open standaarden, open architecturen en vergaande automatisering. Voor bedrijven die hun eigen datacenter ingrijpend willen optimaliseren, is een infrastructuur op maat (of vendor-specifiek) daarom uit den boze. Nu deze denkwijze voeten aan de grond begint te krijgen binnen het bedrijfsleven, zijn de knopjes en schuifjes die zakelijke it-omgevingen zo complex maken het eerste wat moet verdwijnen.

Reduceren risico's

Het is moeilijk om ook maar iets te ondernemen zonder tegen toevoerketenproblemen aan te lopen. Dat geldt voor de inkoop van alles, van auto’s tot it-infrastructuur. Netwerkapparatuur is daar geen uitzondering op.

Nu bedrijven hun supply chain kritisch onder de loep nemen, wordt verwacht dat er in 2022 sprake zal zijn van een vernieuwde aandacht op het gebied van it-architectuur. De focus zal liggen op het reduceren van de risico’s die gepaard gaan met een geconcentreerd aantal leveranciers. Of het nu gaat om multi-vendornetwerken die meer keuzevrijheid qua leverancier bieden, of de introductie van nieuwe componenten voor meer opties binnen de supply chain. Het is duidelijk dat het netwerklandschap hierdoor tot ontwikkeling zal komen. En belangrijker nog: die ontwikkeling zal per definitie van start gaan met architecturen en het gebruik van ondersteunende tooling die bijdragen aan keuzevrijheid op het gebied van netwerkinfrastructuur.

(Auteur Fons Laudy is EMEA sales director data center and cloud bij Juniper Networks.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mogelijk is het de schuld van Google Translate, heb ik deel 1 gemist of ligt het aan het kraanwater bij Juniper maar ik tast in het duister over wat er bedoeld wordt met een zin zoals:"...zal ervoor zorgen dat Day 2-activiteiten niet alleen een trending topic zijn tijdens keynotes, maar uitgroeien tot een realiteit binnen it-oplossingen..."

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-26T15:03:00.000Z Fons Laudy


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.