Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Jenga met workloads

In vijf stappen naar effectief databeheer

Computable Expert

Donny Navarrete
-, Commvault. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Development en Cloud Computing.

Digitaliseren is een noodzaak. Alle organisaties lopen echter tegen hetzelfde hardnekkige probleem aan: de exponentiële groei en fragmentatie van data. Volgens schattingen worden er wereldwijd dagelijks voor 2,5 quintiljoen bytes aan data gegenereerd. Daarmee groeit voor veel bedrijven het beheer van al die data binnen hun it-omgeving uit tot een bijzonder ingewikkeld proces.

De afgelopen jaren heeft de trend van thuiswerken het tempo van de digitale transformatie opgeschroefd. Nu we langzaam uit de coronacrisis opkrabbelen, zal driekwart van alle organisaties permanent overstappen op hybride werken. En net zoals met elke strategische koerswijziging zijn een gevoel van urgentie en de beschikbaarheid van het nodige budget cruciaal voor het aanpassen van it-systemen aan de nieuwe situatie.

Het probleem is echter dat oudere technologie vaak niet uit de roulatie wordt genomen. Daarmee blijft een deel van de infrastructuren, workloads en data uit voorgaande generaties achter. En door deze wildgroei aan verouderde systemen raken data verspreid over de hele it-omgeving met datasilo’s als gevolg. It-afdelingen kunnen deze databehoeften moeilijk bijbenen en staan voor de lastige taak om een instabiele omgeving te beheren. Het datalandschap krijgt veel weg van de tuimeltoren die we van het spel Jenga kennen.

Wildgroei

"Data managen met verschillende oplossingen leidt tot ongelijksoortige omgevingen die onvoldoende zijn geïntegreerd"

Als er niets aan deze wildgroei van data wordt gedaan, ontstaan er blinde vlekken binnen de it-omgeving. Hierdoor neemt de kans op fouten toe, met als mogelijk gevolg vertragingen in het digitale transformatieproces. Als data op wereldwijde schaal verspreid liggen opgeslagen, en er geen platform voorhanden is om al die gegevens te beheren, zet dat de deur open voor cybercriminelen. Dit kan resulteren in gegevensverlies en problemen met het gegevensherstel.

De massale overstap naar de cloud en saas-oplossingen gooit nog eens olie op het vuur wat betreft die wildgroei. Met succes een infrastructuur gerichte it-omgeving omvormen tot een datagerichte omgeving vraagt om een uitgebreide oplossing die het complete it-landschap omvat. Het is moeilijk om data te exploiteren als die verspreid zijn over diverse silo’s, clouds en on-site-opslagvoorzieningen en met verschillende backup-oplossingen wordt beheerd. Want data managen met verschillende oplossingen leidt tot ongelijksoortige omgevingen die onvoldoende zijn geïntegreerd en tekortschieten qua interoperabiliteit.

Elke oplossing lijkt te beloven dat de implementatie en gebruik van de oplossing eenvoudig zijn. In de praktijk moeten bedrijven diverse producten toepassen voordat ze de uitgebreide niveaus van databescherming behalen die ze in werkelijkheid nodig hebben. Dit kan leiden tot bottlenecks wat betreft het goed in de vingers te krijgen van de oplossingen, het overzicht op data verminderen en de productiviteit van de it-afdeling afzwakken. En belangrijker nog: het vergroot het aanvalsoppervlak en daarmee de kans op blootstelling aan cyberdreigingen.

Vijfstappenplan

Met intelligente datadiensten kunnen bedrijven sneller groeien en hun data beschermen via een centrale beheerconsole. Dankzij het gebruik van één integrale oplossing voor databescherming wordt er geen workload overgeslagen. De oplossing brengt workloads automatisch bijeen op een centrale locatie en voorkomt zo dat er data silo's ontstaan. Tegelijkertijd bieden deze diensten flexibele mogelijkheden voor het verplaatsen en beheren van data.

Het volgende vijfstappenplan helpt je om alle data binnen je it-omgeving effectief te beheren:

  • Flexibiliteit

Kies voor een oplossing die voorziet in de flexibiliteit van implementatie en beheer die nodig is om uitgebreide ondersteuning te bieden voor de technologie van vandaag en morgen. Het is cruciaal dat de oplossing zowel horizontaal als verticaal schaalbaar is zodat organisaties zich kunnen blijven aanpassen met een voortdurend veranderende it-omgeving.

  • Vereenvoudigde it-processen

Zet ai en machine learning in om inzichten uit data te halen. Op die manier kun je je it-processen verbeteren en beter gefundeerde beslissingen nemen. Dit zal de klantenservice ten goede komen en de ruimte bieden voor de ontwikkeling van nieuwe producten en andere kansen om te groeien.

  • Uitgebreide ondersteuning voor workloads

Je hebt een oplossing voor databeheer nodig die ondersteuning biedt voor een heterogene it-omgeving en geschikt voor is voor het beheer en de bescherming van data uit de vorige, huidige en toekomstige generatie(s). Met de juiste oplossing kun je alle actuele en historische data bij elkaar brengen en integraal beschermen en beschik je over de flexibiliteit om workloads naadloos binnen je it-omgeving te verplaatsen.

  • Cybersecurity

Het is belangrijk om te zorgen voor bedrijfscontinuïteit en herstelbaarheid binnen alle omgevingen in de cloud en op locatie. Hetzelfde geldt voor replicatie, disaster recovery en compliance-rapportage. Verder zou je de hele it-omgeving moeten monitoren met een centrale beveiligingsconsole binnen een geïntegreerd platform. Op die manier kun je inzichten uit je data putten die nodig zijn om de juiste niveaus van gegevensbescherming toe te passen en datarisico’s terug te dringen.

  • Snel herstel

Het is belangrijk dat je data in noodgevallen snel kunt herstellen, waar die zich ook maar bevinden. Door het automatiseren van de disaster recovery en testprocessen binnen verschillende cloud-omgevingen kun je de kosten, overhead en risico’s terugdringen. Dit verzekert je er bovendien van dat je je data snel en eenvoudig kunt herstellen, of het nu gaat om één bestand of een complete database.

Toren

"Met deze vijf stappen kun je de complexiteit van je omgeving sterk terugdringen en een krachtige basis leggen voor je Jenga-toren aan workloads"

Met deze vijf stappen kun je de complexiteit van je omgeving sterk terugdringen en een krachtige basis leggen voor je Jenga-toren aan workloads. Om competitief te blijven is het van cruciaal om je it-omgeving te moderniseren, de zakelijke flexibiliteit op te voeren en ervoor te zorgen dat alle workloads zijn beveiligd. Zodra je je omgeving hebt vereenvoudigd en beschermd kun je je klanten effectiever bedienen, innovatieve oplossingen ontwikkelen en nieuwe kansen herkennen en aangrijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-12T17:13:00.000Z Donny Navarrete


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.