Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digital transformation in een kmo kan echt

Computable.be Expert

Peter Dens
Managing Directort, KANGAROOT LINUX SOLUTIONS. Expert van Computable.be voor het topic Development.

Ze slaan ons rond de oren met 'Software is eating the world, Every company becomes a software company, Digital transformation' et cetera. Allen zijn ze correct, maar het feitelijke proces en de praktische kant van zo’n verandering in een organisatie, inclusief de technische onderbouwing, is niet altijd eenvoudig. En al zeker niet voor een kmo.

Hoewel softwareleveranciers en ontwikkelaars denken dat de tools beschikbaar zijn en het bouwen van nieuwe software eenvoudiger is dan ooit, hebben wij gemerkt dat kleine en middelgrote ondernemingen moeite hebben om aan zo’n implementatie te beginnen. 

Technische mensen zijn schaars; er moeten steeds nieuws keuzes gemaakt worden in een immer veranderende omgeving en het finale plan van aanpak blijft een vraagteken. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom een schaalbaar en flexibel platform nodig is. 

Langs de andere kant is de ontwikkeling en de tooling eromheen ook een continu proces dat onderhoud en aanpassingen vraagt en in de meeste gevallen iemand die voorop loopt in het proces. Het OpenShift Container Platform van Red Hat is een tool om hiermee te starten, althans voor de meeste organisaties. Maar voor vele kleine en middelgrote ondernemingen is een containerplatform nooit het startpunt. Er rijzen veel vragen en er moeten keuzes gemaakt worden, en dit zonder de impact voor de organisatie op korte of lange termijn te kennen.

De keuze tussen een lokale of een cloudgebaseerde implementatie, kan een aantal zaken bepalen. Door te kiezen voor OpenShift van Red Hat, maken we die keuze minder impactvol. Of we nu beginnen met de openbare cloud en daarna om veiligheidsredenen on-premise terugkeren, of we beginnen on-premise, maar vervolgens naar cloud overschakelen om schaalbaar te blijven; OpenShift kan in beide omgevingen worden ingezet en stelt ons in staat om tussen de twee opties te schakelen.

De keuze voor een oplossing on premise-of in de cloud houdt echter automatisch in dat er nagedacht moet worden over wat eronder zit en wat er nodig is. Denk hierbij maar aan de hardware- en software-infrastructuur, de grootte van de cloud omgeving, extra cloudservices, hoe u logging en monitoring implementeert et cetera.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-13T14:46:00.000Z Peter Dens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.