Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5 voordelen van softwareontwikkeling met containers

Computable Expert

Hans de Visser
Chief Product Officer , Mendix. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Development.

Naarmate technologie evolueert en zakelijke behoeften toenemen, krijgen softwareontwikkelaars meer verzoeken om nieuwe, vaak complexe applicaties te bouwen en te beheren. Maar hoe uitgebreider en ingewikkelder een app is, hoe lastiger en tijdrovender het doorgaans is om nieuwe functies toe te voegen of updates uit te voeren. Dit is wanneer containerisatie interessant wordt.

Containerisatie is een virtualisatietechniek die softwareontwikkeling flexibeler en gestroomlijnder maakt. Wat zijn containers nu precies en waarom vormen ze een integraal van moderne applicatieontwikkeling? Als software van de ene omgeving naar de andere gaat, zoals van de laptop van een ontwikkelaar naar een testomgeving, ontstaan ​​er uitdagingen door verschillende besturingssystemen en infrastructuren. Hierdoor wordt het ontwikkelproces langer, waardoor het moeilijk, tijdrovend en duur wordt om applicaties te bouwen en te implementeren.

Containerisatie stroomlijnt en vereenvoudigt dit proces. Een container is een geïsoleerde software-eenheid die de code, afhankelijkheden, bestanden en andere variabelen bevat die nodig zijn om een ​​toepassing te laten draaien. Volgens TechTarget hebben containers toegang tot een besturingssysteem-kernel zonder dat er virtuele machines nodig zijn. Ze zijn ook zo gemaakt dat ze portable en betrouwbaar zijn, zodat dezelfde container in elk type computeromgeving is in te zetten.

Levenscyclus

"De voordelen van containerisatie zijn zichtbaar in de hele levenscyclus van applicatie"

De voordelen van containerisatie zijn zichtbaar in de hele levenscyclus van applicaties, van ontwikkeling en iteratie tot implementatie en beheer. Dit zijn slechts enkele, maar wel de vijf belangrijkste redenen waarom ontwikkelaars overstappen op containerisatie:

  • Eén keer bouwen, overal uitvoeren;
  • Besparingen op middelen en operationele kosten;
  • Versnelde ontwikkeling;
  • Schaalbaarheid;
  • Verhoogde productiviteit en kansen.

Portable

  • Eén keer bouwen, overal uitvoeren 

Het belangrijkste voordeel van containers is dat ze portable en platformonafhankelijk zijn. Ontwikkelaars kunnen eenvoudig en betrouwbaar applicaties draaien in verschillende omgevingen, zoals lokale desktops, fysieke servers, virtuele servers, productieomgevingen en publieke en private clouds.

Deze portabiliteit maakt het gemakkelijker om applicaties tussen omgevingen on-premise te beheren, applicaties te migreren naar de cloud en applicaties te verplaatsen van de ene naar de andere cloudprovider.

  • Besparingen op middelen en operationele kosten

VM's kunnen enkele gigabytes groot zijn, omdat ze zowel een volledig besturingssysteem als de applicatie bevatten. Een fysieke server met drie virtuele machines zou een hypervisor hebben - een "host" -besturingssysteem - en drie afzonderlijke "gast" -besturingssystemen die er bovenop draaien. Uiteindelijk kunnen VM's een exorbitante hoeveelheid resources monopoliseren.

Containers zijn veel kleiner en nemen slechts een paar megabytes in beslag. Een server met drie gecontaineriseerde applicaties in Docker vereist slechts één besturingssysteem en containers delen de OS-kernel. De grootte en portabiliteit van containers betekent dat er meer op één server kunnen draaien. Met containerisatie is er bovendien minder hardware nodig, wat resulteert in lagere kosten. En als je gebruikmaakt van de cloud zorgt de efficiëntie van containers ook voor een reductie.

  • Versnelde ontwikkeling

Containers zijn lichtgewicht en vereisen geen opstart van het besturingssysteem, dus ze kunnen in slechts enkele seconden worden gemaakt, gerepliceerd of vernietigd. Dit versnelt de ontwikkeling, levering en operationele snelheid. Het releasen van nieuwe software of bijgewerkte versies is snel en eenvoudig. Er zijn geweldige mogelijkheden om de ervaringen van klanten en medewerkers te verbeteren, aangezien containerisatie ontwikkelaars in staat stelt snel te handelen. Of het nu gaat om het oplossen van bugs of het toevoegen van nieuwe functies.

  • Schaalbaarheid

Een op containers gebaseerde architectuur maakt eenvoudig en krachtig opschalen mogelijk door simpelweg identieke containers toe te voegen. Containers ondersteunen een echte microservices-benadering van software-ontwikkeling. Je kunt applicaties of delen van applicaties individueel schalen. Met deze flexibiliteit kun je elke app de juiste grootte geven om de unieke gebruikspatronen weer te geven, kosten drastisch te verlagen en de ROI op het platform te versnellen.  

  • Verhoogde productiviteit en kansen

Een op containers gebaseerde infrastructuur zorgt voor een effectieve ontwikkelpijplijn. Dankzij containers kunnen applicaties overal draaien. Het elimineren van inconsistenties binnen de omgeving maakt testen en debuggen minder lastig en minder tijdrovend, omdat er minder verschillen zijn bij het uitvoeren van de applicatie op een werkstation, testserver of productieomgeving.

Hetzelfde geldt voor het updaten van applicaties. Je kunt eenvoudig een configuratiebestand wijzigen, nieuwe containers maken en de oude vernietigen - een proces dat volledig kan worden geautomatiseerd. Bovendien zijn op containers gebaseerde applicaties gemakkelijker te back-uppen en is versiebeheer eenvoudiger, waardoor je deze zonder downtime kunt uitrollen of terugdraaien (een game-changer in applicatiebeheer).

Uitstekend alternatief

Containerisatie biedt dus een uitstekend alternatief voor wat anders een kostbaar en moeilijk proces is. Hoewel de voordelen van containerisatie van organisatie tot organisatie verschillen kan iedereen die met applicatie containerisatie werkt, rekenen op een gestroomlijnd en vereenvoudigd ontwikkelproces.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-28T15:11:00.000Z Hans de Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.