Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ChatGPT gunt ons kijkje in toekomst van beheer

Computable Expert

Marcel Timmer
Country Manager, Red Hat. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Digital Innovation.

We worden overspoeld door nieuwe ai-gedreven tools zoals Dall-E, Midjourney en ChatGPT. Die zijn nu al tot indrukwekkende dingen in staat en zullen de komende jaren voor tal van doeleindes worden ingezet, ook voor beheer. Sterker, je kan ChatGPT al om hulp vragen bij het automatiseren van cloudbeheer.

Soms zijn er periodes waarin bepaalde technologieën in een versnelling komen en je ineens een kijkje in de toekomst krijgt. Zo zien we creatieve inzetmogelijkheden als de ai-chatbot ChatGPT de revue passeren. Voor iemand als ik, die zelf niet kan programmeren, is het indrukwekkend om te zien dat je deze chatbot in normale spreektaal kunt vragen een stuk Javacode te schrijven, wat vervolgens automatisch gebeurt. Dat is slechts het topje van de ijsberg, want ChatGPT produceert zelfs Ansible-code.

Welke gevolgen heeft dit voor de toekomst van beheer? Ik zet dit uiteen met drie voorspellingen voor 2023.

Drie voorspellingen

"It-automatisering is een speerpunt voor bedrijven"

  • Versnelling automatisering en ai

It-automatisering is een speerpunt voor bedrijven. Het vinden van it-talent om dit soort initiatieven te realiseren zal dan ook in 2023 een uitdaging blijven. Het voordeel is dat tools op basis van ai en machine learning als paddenstoelen uit de grond schieten, en op allerlei gebieden, waaronder beheer en development. Dit zal niet alleen de nijpende tekorten aan technische kennis en it-talent verlichten, het zal op termijn zelfs een groot deel van het automatiseringswerk overnemen. Zo wordt er nu al volop geëxperimenteerd met ChatGPT om Ansible-code en Playbooks te genereren. Het is ronduit indrukwekkend om te zien hoe goed deze chatbot in staat is je vragen te interpreteren en zelfstandig code te genereren. En dan te bedenken dat dit pas het begin is…

  • Vlucht naar cloud-onafhankelijkheid

Ik heb al eerder mijn visie op openheid en transparantie in de cloud beschreven. Dit zal in het komende jaar alleen maar toenemen. Ook hier verwacht ik dat ai en machine learning een rol zullen spelen. Want dit soort rekenintensieve toepassingen wil je zo goedkoop en efficiënt mogelijk hosten op een cloudplatform dat daar op dat moment het geschiktst is. Dat kan alleen als je een open hybride-cloudarchitectuur hebt staan, waardoor je applicaties, workloads en diensten zonder grote aanpassingen tussen cloud-omgevingen kunt verplaatsen. De noodzaak voor bedrijven om naar cloud-onafhankelijkheid te streven zal daarom in 2023 en daarna nog een flinke boost krijgen. Dat is de enige manier voor organisaties om mee te kunnen bewegen met de razendsnelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie die op ons afkomen.

  • Explosieve groei edge computing

Deze laatste voorspelling is al eerder gedaan, maar we gaan de komende jaren op edge computing echt een flinke versnelling zien. Deze technologie is niet altijd even zichtbaar door de grote diversiteit aan apparaten en toepassingen. Maar edge computing wordt relevanter en vaker toegepast, met name voor zaken als automatisering en dataverzameling/verwerking in het veld. Denk aan slimme energiemeters in woonhuizen, self driving-technologie in auto’s of de toenemende industriële automatisering. Naarmate er steeds meer verwerkingskracht beschikbaar is in kleine form factors is die intelligentie in te zetten voor dataverzameling en -verwerking in het veld. Dat ontlast niet alleen centrale datacenters, het zorgt bovendien voor snellere reactietijden en een betere gebruikerservaring op locatie. Verdiep je daarom in wat edge computing voor jouw organisatie kan betekenen. En weet je wat? Stel die vraag eens aan ChatGPT. Het antwoord zal je verbazen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-12T15:10:00.000Z Marcel Timmer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.