Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Modernisering fintech vereist adoptie hybride cloud

Plus: 6 trends die de druk opvoeren

Dit artikel delen:
fintech

De financiële dienstensector staat wereldwijd onder druk vanwege snel veranderende consumentenverwachtingen, veranderende regelgeving, toegenomen concurrentie en de financiële gevolgen van de pandemie. Met name nieuwe betalingsvoorkeuren van klanten wegen zwaar op financiële instellingen en de wereld van transactiebeheer.

Recent gepubliceerde onderzoeksresultaten van Juniper Research laten zien dat meer dan de helft van de huishoudens overweegt om af te stappen van fysieke financiële instellingen. Dezelfde beweging is ook in Europa zichtbaar voor financiële instellingen.

Opkomende trends in de ontwikkeling van bank- en betalingssystemen

"De onderlinge verbinding tussen banken, dienstverleners en fintechs is cruciaal voor opkomende trends"

De toekomst van bankieren en betalen zal direct, open én overal zijn. Op basis van de ontwikkelingen van nieuwere bedrijfsmodellen zijn de volgende zes trends gedefinieerd. Deze hebben met elkaar gemeen dat ze afhankelijk zijn van een digitale infrastructuur die connectiviteit, responsiveness, betrouwbaarheid en beveiliging biedt.

  • Banking-as-a-service (baas);
  • Modernisering van de bankwereld;
  • Lokale verwerking bank- en betalingsverkeer;
  • Realtime-betalingen;
  • Open banking;
  • Cross-border-betalingen.

De onderlinge verbinding tussen banken, dienstverleners en fintechs is cruciaal voor deze opkomende trends. Als het gaat om de integratie van servers en netwerken, hangt het succes af van hoe én waar een infrastructuur wordt geïmplementeerd

Invloed op de it-omgeving

De trends beïnvloeden de veranderende it-omgeving van het bankwezen op verschillende manieren:

  • Voor zowel baas als de modernisering van banksystemen is het van essentieel belang om infrastructuuraanbieders te selecteren die veilige, betrouwbare verbindingen met lage latency mogelijk maken. Vooral omdat cloudgebaseerde software en cloudplatformen steeds vaker voorkomen. Met dat in gedachten zijn voor lokale en realtime-betalingsapplicaties infrastructuurproviders nodig die voldoen aan de lokaal gebonden vereisten voor datasoevereiniteit en latency.
  • Aan de andere kant profiteren zowel open banking als internationale betalingen van infrastructuurproviders die wereldwijde toegang bieden. Deze providers houden zich aan specifieke standaarden die snelle contractvorming met partners bevorderen. Colocatie biedt hierbij voor zowel serviceproviders als gebruikers voordelen die de uitwisseling en overdracht van data eenvoudiger, sneller en veiliger maken

Opvallende opkomst

"Het traditionele bankwezen vertrouwde voorheen op grote mainframesystemen, die teruggaan tot systemen uit de jaren zestig"

Als we kijken naar het moderniseren van belangrijke bankplatformen, dan zien we hier de meest opvallende opkomst van hybride multi-cloud-infrastructuren. Het traditionele bankwezen vertrouwde voorheen op grote mainframesystemen, die teruggaan tot systemen uit de jaren zestig. Deze systemen waren vooruitstrevend voor hun tijd en werden door banken overgenomen omdat zij meer mogelijkheden boden dan oudere systemen. Deze monolithische systemen moesten alle kernfuncties bieden die een bank nodig had. Dit soort systemen werden bijna altijd on-premise gehost in datacenter van de bank. Het gevolg hiervan? Door de traditionele kernsystemen zitten gevestigde banken nu met een technologisch tekort.

Cloudgebaseerde of cloud-ready systemen zijn passende alternatieven voor de on-premise structuur van banken. Toch brengt de cloud ook uitdagingen mee. De perceptie onder bankdirecteuren en financiële regelgevers is namelijk dat databeveiliging in public cloud computing niet zo solide is als de beveiliging in traditionele datacenters. Dit vooroordeel neemt echter verder af wanneer meer banken bijvoorbeeld voor de minder bedrijfskritieke functies al in de cloud zitten.

Toch zijn de meeste bankdirecteuren terughoudend om over te stappen naar een volledig public cloudgebaseerde aanpak. Hybride cloud-architecturen bieden een alternatief dat veel weg heeft van de schaalbaarheid en efficiëntie van volledig cloudgebaseerde oplossingen. Met een hybride cloud-aanpak kunnen banken specifieke banksystemen en andere processen op hun eigen private clouds draaien, terwijl andere applicaties en diensten worden ingezet in de publieke cloud-infrastructuur. Hierdoor kunnen financiële instellingen hun bestaande systemen beschermen, terwijl ze ook profiteren van de efficiëntie van de publieke cloud.

Verschuiving

Wil je als financiële professional mee met de hogere verwachtingen, nieuwe regelgeving, en toegenomen concurrentie, dan moet je bank- en betalingssystemen moderniseren. Een hybride multi-cloud-infrastructuur helpt bij de integratie tussen verouderde it-systemen en een flexibele cloudgebaseerde omgeving. Het blijkt vaak onmogelijk om verouderde systemen kunstmatig in ‘leven’ te houden.

Wie de digitale boot niet wil missen, zal de transitie moeten maken naar een hybride multi-cloud-platform, want alleen zo blijven prestaties, betrouwbaarheid, beveiliging en controle gewaarborgd.

(Auteur Adrian Mountstephens is business development senior manager bij Equinix.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-05T16:32:00.000Z Adrian Mountstephens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.